Messas eneste treseiler

Ikke er den stor, og slett ikke ny. Den populære lille mahognybåten BB11 har likevel funnet veien til Sandvika-messa.

Publisert Sist oppdatert

TREBÅT: Den klassiske BB11 står i kontrast til alle de moderne båtene på messa.

BB-11 entusiast og forfatter Tom Arheim eier ikke mindre enn 11 BB11-båter. Ku to av dem har han tenkt til å beholde. Èn av dem har han tatt med til "Båter i sjøen" for første gang.

Målet er å vise messefolket at det fortsatt er mulig å få tak i en god regattabåt til en overkommelig pris.

Klar for Nordisk i BB11-klassen

Det seiles fortsatt NM i båtklassen hvert år, og årets mesterskap ble avholdt i Kragerø i midten av august. Neste år startes det dessuten opp med Nordisk mesterskap. I tillegg har klassen et par faste større regattaer hver sommer, i tillegg til at de deltar på turregattaer i lokalmiljøene.

Redder dødsdømte båter

I Norge er det nå ca 170 BB 11er, hvorav 134 er i seilmessig stand, forteller Arheim. I tillegg til å skirve to bøker om båttypen har hen nemlig tatt på seg oppdraget med å reise land og strand rundt for å "redde" gamle, borstuede BB11er fra den visse forfallsdøden.

Selges til kostpris

–Når jeg finner gamle båter tar jeg dem med hjem og setter dem i stand. For tiden har jeg som nevnt 11 båter hjemme, hvorav ni skal "omplasseres", forteller han.

Båtene selges til kostpris utfra hvor mye arbeid og materiale som har blitt tilført båten i form av oppssing. Det kan være alt fra 5.000 kr til en tipp topp skinnende regattabåt til 150.000 kr, slik som prakteksemplaret som vises frem i Sandvika.

– For femti år siden var BB11 guttedrømmen for mange unge seilerspirer, og mang en kjent person har seilt eller eid  en BB11 i løpet av sitt liv, forklarer Arheim.

I boken "BB11- hvor ble det av dem?" har han registrert historikk og eierskap til tilsammen 328 BB11-båter. Disse har tilsammen hatt mer enn 9000 eiere.

Båten ligger ved den samme flytebryggen til venstre etter inngangen, sammen med RS Vision-jollene.

Følg Båter i Sjøen på www.seilas.no