Hans Petterson
Fornøyd med debuten
Fornøyd med debuten

Fornøyd med debuten

HP1030 seilte Tjörn Runt og blir vist frem på Ôppna Varv til helgen. Mannen bak er stresset, men fornøyd.

Publisert Sist oppdatert

Fotos: Åke Fredriksson

Når vi snakket med Hans Petterson på telefon, lå han nede i båten for å montere utstyr. I siste liten før messen som starter i morgen. Litt sent ute var mannen i Tjörn Runt også som kom for sent til start.

– Jeg seilte sammen med min familie, men båter var rask som tusen. Dessverre rakk vi ikke starten. Men for det var vi den raskeste kjølbåt under 35,5 fot på seilt tid, forteller Hans Petterson til Seilas. (Slått av Mum 36, J/109 og Melges 24)

    Toppfarten var på 15,6 knop med den lille gennakeren på 77 kvm. Av banens lengde på 27 nm, var det kun seks nm som egnet seg for gennakerseiling. Hadde vi fått mer unnavindsseiling ville vi vært raskere, forklarer Petterson.

Farlige spinnakere

70 båter gikk på grunn under Tjörn Rundt, mange båter ble kraftig skadet, det var til og med noen personskader under regattaen, forteller Petterson. Han mener at lens med spinnaker skaper farlige situasjoner. Seilet gjør at båten girer, og mannskapet mister kontrollen. Gennakerseiling er mye tryggere. Seilet kan man kontrollere fra cockpiten. Målesystemene har vært en brems på utviklingen, og favorisert spinnakere noe som har vært uheldig for båtenes utvikling og sikkerhet, mener Petterson.

Se båten til helgen

HP 1030 vil bli vist hos Malö på Kungsviken på Orust. Der kan du se båten som har mange spennende ideer, men fikk en trang fødsel med forsinkelser, konkurs og mange missfornøyde norske kunder som tapte penger. Båten er nå satt i produksjon igjen med nye eiere.

Du finner liste over spennende nyheter på Orust her.