Passerte Kristiansand i natt - til Son i ettermiddag

Kongebåten «Britannia» er nå på det siste strekket mot hjemmehavnen i Son dit den ventes å ankomme idag.

Publisert Sist oppdatert

Det blir en stor dag for Sigurd Coates og for innbyggerne av det seilerinteresserte tettstedet Son når «Britannia» legger til rundt kl 1600 i ettermiddag. Trolig blir det stort fremmøte av skuelystne som vil ønske båt og mannskap velkommen etter mange år med forventninger. «Britannia» har allerede reservert bøyer og det ble for flere år siden reist en bygning ved havna der «Britannia» skulle ha sitt aktivitetssenter.

Nå blir det hektisk aktivitet i Son de neste månedene der båtbyggerne rykker inn for å sluttføre arbeidene med den berømte båten der det ennå gjenstår noen detaljer for å få den helt opp til kongebåt-standard. Sigurd Coates mener selv at det vil ta ca. seks måneder å få båten helt ferdig.

Ankomsten til Son setter likevel sluttstrek for en tre år lang kamp med verftseier Andrei Dubinskyi om å få frigitt båten fra verftet i Arkhangelsk, og først etter mange runder i retssapparatet lyktes det Coates endelig for få uker siden å få båten ut av Russland. Fremdels gjenstår imidertid etterdønningene av rettsakene der Coates har rett til å kreve refusjon av sine omkostninger og en straffesak der Dubinskyi risikerer å bli tiltalt og straffet for å ha forsøkt å stjele «Britannia» ved å fjerne bokstavene på hekke og erstatte dem med et påmalt navn; «Tsar Peter» som det også lyktes å få registert i skipsregisteret i Moskva basert på falske papirer.

Turen rundt Norge har gått raskt og uten dramatikk, og i løpet av kommende vinter blir trolig den mest imponerende seilbåten i norsk eie endelig seilklar.

Du kan følge den videre utviklingen i båtens dramatiske historie i Seilas.