Garmins nye VHF

Ny VHF med AIS

Garmin har lansert en «Blackbox» radio som gjør det mulig å kalle opp skip direkte.

Publisert Sist oppdatert

AIS er et nyttig hjelpemiddel som også blir omtalt som et alternativ til radar. Systemet er et automatisk identifiseringssystem som er pålagt alle kommersielle fartøy. AIS sender ut digitale signaler gjennom VHF-teknologi. Moderne plottere kan vise disse signalene på sin skjerm, og disse signalene viser skipenes fart, kurs, størrelse, navn og kallesignal. AIS gjør det svært enkelt å kalle opp et skip om man er på kollisjonskurs eller ved andre behov. Garmin VHF 300 AIS er kun en AIS mottager, slik at den vil ikke sende ut dine opplysninger.

Garmin er ikke de første som intigrerer AIS med VHF. Navicom har hatt en slik radio en god stund. Les saken her.

VHF 300 AIS er Garmins mest avanserte maritime telefon. Selve radiodelen kan monteres skult. Den har både NMEA 0183 og den mer moderne NMEA 2000 noe som gjør at den kan kobles opp mot det meste av plottere. Den kan bruke fire kommunikasjonskanaler. En for vanlig VHF, en for DSC og to for AIS. Den kan ta imot AIS signaler fra både kommersielle båter gjennom AIS Class A og fra lystbåter AIS Class B samtidig. Via DSC-tekologi kan VHFen motta og posisjonere tre båter.

VHFen kontrolleres via en håndholdt enhet med et to tommers stor display. Det følger også med en høytaler.

    VHFen vil også bli levert uten AIS funksjonen. Prisen i USA er 1000 dollar.

VHF er en viktig del av sikkerhetsutsyret mener Edle Robsahm. Les hennes prioriteringsliste her.

AIS-teknologien vil nå også bli brukt for å søke og finne havarerte båter enklere. Les om AIS-Sart,  fremtidens Søk og Rednings Sender her.