Bavaria 32 er en av 25 båter som er nominert til årest båt.
Bavaria 32 blir billigere enn 31-foteren

Bavaria 32 blir billigere enn 31-foteren

Det tyske verftet svarer konkurrentene med en enda billigere båt. Bavaria 32 vil seile bedre og er en av 25 nye seilbåter som er nominert til årets båt.

Publisert Sist oppdatert

Ingen kan lengre påstå at seiling er noen snobbesport. Det kan vi takke Bavaria for. På 70-tallet kosten en 34-fots seilbåt mer en enn hytte ved sjøen. Nå kan du få ti seilbåter i denne størrelsen for prisen av en slik hytte.

Farr design

Bavaria 32 har fått sine skroglinjer og rigg tegninger fra Farr Yacht design. Stylingen er det BMWs designkontor i USA som har stått for. Ut fra de nye tegningene fra Bavaria kan det se ut som at Farr har gjort mye riktig, i hver fall for kjøpere som ønsker å seile.

    Riggen har blitt mer moderne med større storseil og mindre forseil. Et mindre forseil er lettere  håndtere, spesielt på kryss. Men er du den typen som sjeldent heiser storseilet og cruiser helst med kun forseilet så er riggen et skritt i feil retning. Salingen er bred på nyheten. Det gjør riggen mer effektiv og gjør det enklere å innrede båten, men hindrer muligheten til å bruke en stor genua. Den brede riggen kan også skape problemer når ange slike båter ligger tett  da riggen lett kan komme borti hverandre.

    Skinnen til fokka er flyttet opp på hyttetaket. Det gjør at forseilet kan skjøtes mer inn mot midten, noe som vil gi båten bedre høyde på kryss.

    Storseilskjøtet er festet i et punkt i cockpitbordet. Ut fra antall vinsjer kan det tyde på at båten vil få et tyskerskjøte opplegg. Det betyr at du justere storseilskjøte fra vinsjer på hver side. At festepunktet kommer lengre bak er en fordel konstruksjonsmessig. Det gjør også større muligheter for å lage en lang nedgangsluke til salongen.

Billigere enn 31-foteren

Bavaria 32 vil koste 580 000 i Norge. Det er 5000 kroner mindre enn det 31-foteren koster i dag. Men nyheten er en fot lengre og noen cm bredere på maksimalbredde. Nyheten er bredere mot hekken noe som vil gjøre cockpiten større. Vekten har også økt. Kjølen har blitt dypere med noen flere kilo noe som vil gjøre båten stivere. Seilarealet er 0,9 kvm mindre på den nye modellen, med den nye riggen er nok mer effektiv.

Stor under dekk

Nyheten deler samme planløsning som Bavaria 31, men verftet har speilvendt innredningen, slik at byssa nå er på styrbord side.  Kartbordet er feil vei, noe som frigjør plass, noe som gjør badet mye større. Salongbenkene er nå plasser ut mot skrogsiden som gir mer alburom i salongen.

    Med sannsynligvis bedre seilegenskaper, større plass under dekk og lavere pris vil nyheten bli en meget spennende båt i markedet. Båten vil vise Bavarias nye vei. Bavaria 32 vil bli en modell som får flere folk til  finne gleden med seilbåt. En miljøvennelig og innholdsrik ferieform.

Båten kommer på vannet i slutten av septemer og vil nok derfor ikke bli å se på Båter i Sjøen.

På søndag kan du lese her på www.seilas.no hvilke 24 andre seilbåter som er nominert til årets båt.

                             Bavaria 32    Bavaria 31

Total lengde         10,01 m      9,76 m

Skroglengde         9,80 m       9,49 m

Vannlinje lengde   8,80 m       8,32 m

Bredde                  3,42 m      3,38 m

Dyptgående   1,95/1,50m      1,87 m

Vekt i tonn          4.870 kg      4.700 kg

Kjølvekt i tonn    1193 kg       1100 kg

Motor              D1-20 18 hk    D1-20 18 hk

Vanntank                  150 l       155 l

Dieseltank                150 l         90 l

Lugarer/køye            2 / 4         2 / 4

Mastehøyde             14 m     14,1 m

Totalt seilareal       50 kvm   50,9 kvm