Moderne batterier for båt
Moderne batterier for båt

Moderne batterier for båt

Vi har LiFeP04 batterier under test for øyeblikket. Morgendagens teknologi. Testbatteriene er utviklet for el-biler. Nå kommer teknologien også i batterier tilpasset båt.

Publisert Sist oppdatert

LiFeP04 er en type Litium-batterie, men har ikke eksplosjonsfarene som Litium-ion batteriene i mobiltelefoner og bærbare PCer har. Teknologien passer derfor bedre i båt og elektriske biler. Vi har satt sammen fire 20 Ah batterier til en pakke som for øyeblikket testes i seilbåt.

Les mer om testen her.

Tore Lervik, daglig leder i Altitec i Fredrikstad som har spesialisert seg på batterier skriver i en mail til Seilas.

    – Vi vil lanserer tre typer LiFeP04 batteriet til Start/forbruk. Ett på 40Ah (som tilsvarer 75Ah bly) og ett 72Ah (som tilsvarer 150Ah bly) samt ett på 90(100)Ah med innebygd 10% reservekraft til nødstart, betjent med en utvendig bryter på batteriet, sistnevnte vil være perfekt til f.eks små seilbåter og skjergårdsjeeper med kun ett batteri om bord.

Dessverre har vi ikke dette på lager før sep/okt, men alle kan forhåndsbestille allerede nå slik at de er de første som får :) Du finner batteriene her.

Alle batteriene kommer i standard "blybatterikasser" dvs. at de er utstyrt med standard poler og er 100% vanntette, vekten ligger på 1/4 av bly, men dimensjonene vil bli noenlunde likt: 40 og 72Ah batteriene kommer i standard 75Ah kasser og 90(100)Ah kommer i 110Ah kasse, slik at de passer inn der det står tilsvarende i dag.

Kostbar teknologi

Batteriene koster nesten ti ganger det billige blybatterier med tilsvarene kapasitet koster, men allikevel er LiFeP04 økonomisk forsvarlig kjøp, spesielt om du har liten plass om bord, eller ønsker å holde vekten nede. Fordi batteriene kan utnytte strømmen mer effektivt enn blybatterier, vil du i noen tilfeller få tre ganger kapasiteten til et tilsvarende bly batteri. Det hevdes også at batteriene har tre ganger så lang levetid, og dermed blir ikke batterienes pris så ille allikevel.

    Batteriene tar også i mot strømmen mer effektivt, slik om du ønsker å oppgradere ditt strømanlegg ombord, kan LiFeP04 batterier værer en enkel løsning. Du får plass til mer energi på samme sted, og du slipper kanskje å oppgradere på ladersiden med kraftigere dynamo og batterilader.

De moderne bateriene testes av Seilas for øyeblikket. Foto: Vetle Børresen.