Navicos radar testet på seilbåt
Navicos radar testet på seilbåt

Navicos radar testet på seilbåt

Den banebrytende radaren er nå blitt montert på en Hanse 400.

Publisert Sist oppdatert

Navico, som eier Simrad, Lowrance, B&G, Northstar og Eagle har utviklet en radar som bruker en helt ny teknologi. Navico kaller den nye radaren sin for bredbåndradar, og er tilpasset sine undermerker.

Microbølger i flere frekvenser

Den nye radaren benytter en metode som kun har vært brukt på millitært utstyr. Radaren sender ut signaler i flere frekvenser samtidig. Det gjør at signalene som kommer tilbake blir bedre og mer presise. Teknologien gjør at bølgene man sender ut kan være svakere, noe som gjør at den nye radaren rekker mindre strøm, noe som er en fordel om bord i en seilbåt.

Eksperter var imponert

Ombord i Hansen var tre erfarende radarbrukere hvor en av dem var journalist. Det var James Turner fra Sailing Today. Han har erfaring med den nye radaren fra en motorbåt, og var nysgjerrig på hvordan radaren fungerte når båten krenget. Radardomen var fastmontert i masten.

    – Når båten krenget mistet vi detaljer i kanten, men fungerte vel så godt som tradisjonelle pulsradarer. Da vi kom ut fra havna var den helt fantastisk, forteller journalisten i et skriv fra Navico til forhandlerne. Alle tre ekspertene om bord under prøveseilingen mente at den nye radaren fungerer like godt i sin seilbåt som i en motorbåt.

Justerer radaren

Skal man bruke radaren effektivt om bord på en seilbåt mens man seiler blir signalene best om man korrigerer vinkelen på radaren i forhold til krengningsvinkelen. Dette gjør de f.eks om bord i Volvo Ocean Race båtene.

Du kan lese mer om Navicos nye radar her.