«Britannia» - spionskip for Nato?

Det hevder i hvert fall Solombala-verftets eier Andrei Dubinski, som nå ikke skyr noen milder for å hindre eksporten av «Britannia»

Publisert Sist oppdatert

Det siste hinder før «Britannia» kan forlate havnen i Arkhangelsk er en utgående tollklarering som det i disse dagen jobbes intenst med for å få i orden.

Både eieren Sigurd Coates, skipper Esben Glad og deres advokat er på plass i Arkhangelsk for nå å få de siste bitene i dette dramatiske spillet på plass.

Politifolk fra Moskva var i forrige uke i Arkhangelsk i forbindelse med den pågående etterforskningen i straffesaken om forfalskning av «Brtitannia»s navn, eierskap og skipspapirer, og påla da verftet å utlevere «Britannia»s innlåste utstyr som redningsflåter, ståemde rigg og strekkfisker. Disse befinner seg nå i lager ved verfet der båten befinner seg.

Igår møttes Coates med sine folk og Andrei Dubinski, representert ved en særdeles aktiv og destruktiv advokat hos tollmyndinghetene i Arkhangelsk for å forberde utklarering av båten. I dette møtet hevdet fremdeles Dubinskis mann at båten er «Tsar Peter» og ikke «Britannia». Det ventes på en avklaring fra tollerne i løpet av de nærmeste dagene, kanskje allerede idag.

I mellomtiden har Dubinski regissert et nytt trekk. Han har fremmet en klage overfor marinevreftet der «Britannia» nå ligger, der han hevder at båten er et kamuflert spionfartøy for Nato, og at den må flyttes. Veftet må sannsynligvis ta denne klagen på alvor og derfor saumfare båten for elektronisk og annet spionutstyr. Selv om en slik undesøkelse ikke vil føre frem, vil det utsette avgangen ytterligere.

- Det er ikke over ennå, og vi tar intet for gitt før vi er utenfor russisk farvann, sier Sigurd Coates idag.