Skipperen Espan Glad
Prosjektsjef Jevgeni Vatletsov er skeptisk til forhåndsbetaling

Forhåndsbetaling mot muntlig garanti

Det er ikke lett å få noe gjort her i Russland uten at man først legger pengene på bordet. Det er risikosport, mener prosjektdirektør.

Publisert Sist oppdatert

For i det hele tatt å få tilsagn om kranløft for «Britannia» måtte Sigurd Coates forhåndsbetale hele 80.000 Euro, tilsvarende 713.000 kroner. Selv ikke bankgaranti ville russerne høre snakk om, heller ikke at Coates satte pengene på en sperret konto. Prosjektsjefen for byggingen av «Britannia», den tidligere verftsdirektøren ved Solombala-veftet, Jevgeni Vatletsov mener forhåndsbetaling er en dårlig idé, men Coates anså ikke valgmulighetene til å være til stede, og for å få muntlig løfte om kranassistanse var det bare for ham å bla opp.

Nå venter Coates i spenning på om kranene kommer som avtalt mandag morgen. Er de ikke på plass innen tirsdag krever han pengene tilbake, og han har fått muntlig garanti om at det vil skje. Nordmannen er nå så oppsatt på å få båten ut herfra at han ikke tar sjansen på at noe skal stoppe sjøsettingen i siste liten.

Idag morges ble skipperen Espen Glad heist opp i kurv for å fjerne det påmalte navnet på båten, for deretter å skru bokstavene til «Britannia» på plass.  Dermed et ett hinder overvunnet, men det er stadig uklart om man må ha egen rettskjennelse for å få åpnet lokalene der mye av båtens utstyr, blant ennet redningsflåten er stuet. Om nødvendig vil Coates trolig være villig til å seile uten dette utstyret, og heller påkoste en ny flåte for å få sjødyktighets-sertifikatet på plass.