Den eksisterende L'Hydroptere, prototypen som nå bygges på 11 meter og maxi utgaven som skal sette rekorder til høyre.
L'Hydroptere kullseilte i vinter etter å ha seilt 61 knop.
Båten løfter seg 1,5 meter over vannet.

Skal fly rundt jorda på 40 dager

l’Hydroptere, trimararen som har seilt 61 knop vil bli videreutviklet for jorden rundt rekord.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Illustrasjon av den 11 meter lange prototypen som er i produksjon.

l’Hydroptere seilte 61 knop før den kullseilte i desember i 2008. Ulyken har ikke skremt mannen bak ideen Alain Thébault til å jobbe videre. På onsdag presenterte han sine nye planer i Sveits. Thébault vil utvikle en ny prototype på 11 meter sammen med forskere i Sveits. Båten vil være en testplattform for en gigant katamaran som skal sette nye rekorder. Jorda rundt på 40 dager er et av målene. Dagens rekord er på 50 dager, satt i 2006 av Bruno Peyron.  Byggingen av prototypen er alt i gang i Frankrike og Sveits.

Les om rekorden her.

To kvadratmeter våt flate

Vingene under skroget gjør at båten nærmest flyr. I 12 knops vind begynner det 24,5 meter brede fartøyet å løfte seg og seiler 1, 5 meter over vannet. Da er det kun to kvadratmeter med flåte i sjøen som gir friksjon.

    Dagens hydrofoilbåt på 60 fot (18 meter) «l’Hydroptere» har satt mange rekorder. Ingen har seilt en nautisk mil raskere. l’Hydroptere seilte de 1852 meterne med en snittfart på 43 knop. I kraftig vind i vinter kom loggen opp i 61 knop, det var mer en hva båten tålte, og den gikk rundt.

Les om kullseilingen her.

Raskere og sikrere

Den 14 år gamle båten har sine svakheter, selv om den stadig har blitt forbedret. Byggemetoder har blitt mer avanserte med årene. «l’Hydroptere» seiler dårlig i lite vind, og båten sliter med kavitering når den seiler fort. Kavitering er et kjent fenomen for propeller, hvor det dannes luftbobler og bladet slipper. Kaviteringen gjør at båten blir vanskelig å holde på stø kurs.

    Den nye båten vil kunne seiles uten foiler i lett vind. Båten vil bli utstyrt med elektronikk som vil overvåke påkjenninger og justere vinkler på rigg og foiler.

Se film av l’Hydroptere her.

Vitenskap

Den nye «l’Hydroptere» vil være et flytende laboratorium som forflytter seg svært raskt, forteller Nicolas Henchoz, kommunikasjonsjef for Lausannes Federal Institute of Technology.

'Hydroptère Maxi, båten som skal seile jorda rundt på 40 dager, vil revolusjonere seiling. – Moderne seilbåter har ekstreme ytelser, men i fremtiden vil båtene fly på vannet, sier utviklingsjef Jean-Mathieu Bourgeon.

Du finner mer info her

Den eksisterende L'Hydroptere, prototypen som nå bygges på 11 meter og maxi utgaven som skal sette rekorder til høyre.