Det nærmer seg sjøsetting for Britannia

Sigurd Coates har vunnet en endelig seier gjennom rettsapparatet og nå går det mot flagging i Moss og sjøsetting i Arkhangels

Publisert Sist oppdatert

Et årelangt mareritt kan være over dersom Sigurd Coates nå endelig kan ta over båten som har vært under bygging siden midt på nittitallet ved Solombaya-verftet i Arkhangels, et verft Coats selv var eier av i mange år. Det var den nye verftseieren som la kjepper i hjulene for overtakelse for tre år siden da han hevdet at Coates hadde misligholdt kontrakten med skipsverftet.

Sigurd Coates har siden kunnet dokumentere at kontrakten har vært etterlevd til pukt og prikke og han har vunnet frem i rettsapparatet i alle instanser, men verftet har forsøkt de underligste krumspring for å hindre mossemannen i å ta over båten som etter sigende er verdt flere ganger de 12-14 millioner kronene han har betalt for byggingen av båten. Da intet annet så¨ut til å nytte overmalte verftet båtens navn ifjor høst og hevdet at båten i byggehallen var en annen enn den Coates hadde betalt for. Under navnet Peter the Great skulle båten fremstå med nye eiere, men håndfaste bevis som motornummer og graverte glassflater avslørte forfalskningen.

Nå er flere personer arrestert i akkurat den saken og med en dom som er endelig rettskraftig, regner Coates med å skulle hente båten rundt 25. mai. Da skal kraner være på plass og det skal denne gangen ikke være mulig å forpurre leveringen av gjenskapningen av den gamle kongeyachten som ble senket utenfor Isle of Wight i 1936.

Nå planlegger Coates at båten hvis forgjenger har forsynt britene med seilerhistorie i et halvt hundre år skal få sin hjemmehavn netopp i historiske Cowes på Isle of Wight. Coates besøkte øya tidligere i år og møtte med representanter både fra havnemyndigheter, seilforeningen og museer som alle var henrykte over mulighetene av å se Britannia «tilbake i sin hjemmehavn».