Søk i arkivet

Membranseil med polyestertråder.
Membranseil med polyestertråder.
Espen Kamperhaug har stor tro på membranseil.
Espen Kamperhaug har stor tro på membranseil.

Billigere membranseil

Elvstrøm har utviklet ny produksjonsmetode av støpte seil. Det gir billigere pris og nye muligheter. Vi har sett på de nye kvalitetene i Bergen.

Bergen

Dim: 93x72px Antall seilbåter imponerer ikke under Dra til Sjøs messen i Bergen, men det finnes andre godbiter på messen, deriblant Seilmaker Iversen som samarbeider med Elvstrøm.

Ny teknologi
Støpte seil startet med Sobstads Genesisteknologi, men det var North som gjorde det til det nye store med deres 3DL teknologi. Sobstad ble senere kjøpt opp av Elvstrøm som videreutviklet teknologien. Det største problemet med å støpe seil er at teknologien krever store investeringer. De fleste store seilmakerne har derfor bygget fabrikker i lavkostland. Elvstrøm har gått mot strømmen og har investert i produksjonsanlegg i Danmark. Det gir dem bedre kontroll på produksjonen, og minker transportkostnader.

Mindre lim
Med den  nye støpeteknologien blir seilene lettere og sterkere. Seilet blir bygget opp av fibere som blir limt sammen med film. Denne filmen kan så forsterkes med tynn taffeta duk, som gir bedre beskyttelse mot slitasje og sollys. Selve støpeprosessen blir gjort ved hjelp av vakuum, og mange bitte små huller i duken og filmen gjør at Elvstrøm kan klare seg med mindre lim enn sine konkurrenter, noe som gir lettere seil i følge Espen Kamperhaug.

Lettere polyester seil
Elvstrøm kan med den nye produksjonsteknologien produsere støpte polyester seil.
–    Polyester er ingen dårlig teknologi, problemet har vært å få fiberne stabile nok til å kunne lamineres inn i seilet. Det klarer vi med vår nye teknologi. Polyester tar ikke skade av at det brettes, det tåler sollys bra og er billig, forteller Kamperhaug.
–    Våre polyester membranseil er 20 prosent lettere enn radialseil, men koster kun fem prosent mer. Disse seilene kan bli svært aktuelle i regattaklasser hvor det er forbudt med eksotiske fibere, og for turseilere som ønsker letthåndterlige seil med god holdbarhet.

Membranseil er fremtiden
– Vi selger stadig mer membran seil, også til turseilere. Faktisk har åtte av ti Hallberg Rassy kjøpere valgt membran seil fra oss kontra tradisjonelt sydde seil. Membranseil er ikke lengre bare forbeholdt regattaseilere i topp siktet.
    – Med mindre etterspørsel etter konvensjonell duk, vil prisen på tradisjonelle seil etterhevrt bli dyrere enn støpte seil. Våre konvensjonell kevlar seil er dyrere enn våre støpte kevlarseil, forteller Karl Otto Book hos Seilmaker Iversen. Det bør klasseklubbene ta til seg. Mange forbyr støpte seil for at medlemmene skal spare kostnader, men det er i ferd med å bli det motsatte. Reglen gjør det dyrere for seilerne.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen