Søk i arkivet

C140w har samme oppløsning på skjermen som C120w
C140w har samme oppløsning på skjermen som C120w
Her har vi hentet inn data fra tridataen og vindmåleren.
Her har vi hentet inn data fra tridataen og vindmåleren.
Du kan få motordataene rett inn på plotteren.
Du kan få motordataene rett inn på plotteren.
Navigasjonshjulet gjør det raskere å bruke plotteren.
Navigasjonshjulet gjør det raskere å bruke plotteren.
De nye plotterne bygger ikke så mye, og vil bli svært elegant i nedsenket montering.
De nye plotterne bygger ikke så mye, og vil bli svært elegant i nedsenket montering.
Toppmodellen i den nye C-serien har 14 tommers skjerm.
Toppmodellen i den nye C-serien har 14 tommers skjerm.

Førsteinntrykk av C-serien

Vi har fått prøvetrykket Raymarines nye serie med plottere. Se bilder og film.

Store bildet: Raymarine C90w vil nok bli å finne på mange nye båter i tiden fremover. Prisen vil ligge litt over dagens C80, men nyheten vil ha kat og antenne inkludert.

Raymarines C-serie er Norges klart mest utbredte plotter. Til våren kommer arvtagerne. Sannsynligvis årets viktigste elektronikknyhet, fordi nesten alle de store verftene utstyrer sine båten med nettopp disse plotterne. På messen i Dusseldorf i Tyskland ble de tre nye modellene utstilt og vi fikk sett på nyheten.

Nye skjermstørrelser
Den nye C-serien består av tre modeller slik som før, men skjermene har økt i størrelse. Tidligere bestod serien av modeller med skjermer på 6,5”, 8,4” og 12,1”. Den nye serien har skjermstørrelser på 9”, 12” og 14” tommer. Skjermen har fått et bredere format slik at skjermen på den nye 9 tommeren har tilsvarende areal som den gamle 8,4 tommeren.
    Men skjermene har fått mye høyere oppløsning, slik at informasjonsmengden har blitt  mye større på nyhetene. Den gamle C120 hadde en oppløsning på 800 x 600 punkter, den nye C120w har 1280 x 800 punkter. Det betyr at du kan få den samme informasjonsmengden på den nye plotteren som med to gamle plottere.
   Som den nye A-serien vil også C-serien bli levert med kart og innebygget antenne.
Du kan lese mer om tekniske spesifikasjoner og priser her.

Mye likt
Du blir ikke skremt av den nye C-serien. Det meste er som før. Kjenner du Raymarines brukergrensesnitt så føler du deg raskt hjemme med plotterne i den nye serien.
    De nye plotterne ha fått et nytt navigasjonshjul. Det minner om hjulet på en iPod, og gjør det raskere å skrolle seg gjennom menyer. Navigasjonshjulet er bygget opp av tre deler. Ytterste ring er et hjul. I midten er det en knapp. Mellom knappen og hjulet er det pil-knapper, høyre og venstre og opp og ned.

Mye informasjon
Plotteren som ble vist i Dusseldorf var i demonstrasjonsmodus, så det blir ikke riktig å gi en endelig bedømmelse av ytelsen. Vi testet ut 9 tommeren og 14 tommeren. 9 tommeren har en oppløsning på 400 x 460 punkter. Den har dermed like høy oppløsning i bredden som den gamle 12 tommeren, men litt mindre i høyden. 14 tommeren har samme oppløsning som den nye 12 tommeren, 1280 x 800 punkter. Vi merket tydelig at den lille modellen svelget unna dataene raskere, og var mye kjappere med å zoome inn og ut av kartene. 9 tommeren var overraskende kjapp, mens 14 tommeren var litt for treg.


Du kan dele skjermen opp i en rekke deler. Du kan også lage dine egne skjermoppsett.


Ingen TurboView

Lowrance nye plotterserie «HDS», bruker kartprodusenten Navionics nye kart tekologi TurboView. Den gjør at du kan zoome inn og ut av kartet uten at skjermen trenger og tegne opp kartet på nytt. Denne sømløse zoomingen finner du også på Apples iPhone og Furunos plottere.
    Vi er litt skuffet over at TurboView ikke er å finne på Raymarines nye C-serie, men vi spekulerer med at Raymarine sparer denne godbiten til E-serien som også bør være på trappene. Fordi slik det er i dag, så banker den nye C-serien E-serien på de fleste punkter.

Du kan lese mer om Lowrance HDS plotter her.

Du kan se Navionicskart på iPhone her

Du kan lese mer om den Raymarines nye billigserie her.
Se film av Raymarine C140w fra Dusseldorfmessen

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen