Mistet båtsalg pga banken

Hos Sulander Yachting er man er frustrert over banker som har rådet kundene sine til ikke å kjøpe båt under finanskrisen.

Publisert Sist oppdatert

Antero Sulander er kritisk til bankenes kunnskap om båter og båtbransjen.

–    Jeg mistet påviselig tre salg i fjor på grunn av råd fra bankene. Kundene var klare til å skrive kontrakt, men bankene advarte dem mot å kjøpe båt i fjor høst, sier han til Seilas.

Sulander forhandler de finske Nauticat-båtene i Norge, og  forteller at snittprisen pr båt ligger mellom 2,5 og 3,5 millioner kroner. Dermed kan Sulander ha gått glipp av salg til en verdi av nær ti millioner kroner på grunn av rådgivning fra bankene.

Euro

Sulander samarbeider med Elcon Finans om båtfinansiering, og rådene kom ikke fra Elcon. Ifølge Sulander er Elcon blant de få finansieringsinstitusjonene som forstår seg på båter. Problemet med Elcon er at de ikke gir lån i euro, og i likhet med de fleste seilbåter som selges i Norge er Nauticat priset i euro.

–    Med dagens eurokurs blir det dyrt for nordmenn å kjøpe båter fra Europa. Det er en fordel å låne i euro, i alle fall om kronen styrker seg etter hvert, slik ekspertene påstår, sier Sulander.

Han mener at interessen for å kjøpe båt er på vei tilbake nå etter en tung høst for hele båtbransjen.

Har du opplevd problemer med finansiering av båt? Send tips til tips@seilas.no eller skriv om dine erfaringer på vår debattside på seilas.no.