Det gode liv om bord
En av lugarene
Romslig og oversiktlig kartbord
Det gode liv om bord
Byssa ombord i Astahaya er velutstyrt, både når det gjelder elektroniske kjøkkenmaskiner og kaffekopper til det rette formålet.
Christian Figenschou er spesielt godt fornøyd med arbeidsrommet. Watermakeren fungerer utmerket, og det er plass til å henge fra seg vått seiltøy.
Stolene er Ålesund-produsert.
Tom Howard er godt fornøyd med å ha byttet ut en toseter på den ene enden i salongen, med to stressless-stoler.
Spesialtilpasset plass til spesielle glass
Salongen i Astahaya minner om stuen i en liten leilighet. TVen senkes ned i en lem når den ikke er i bruk.
Byssa ombord i Astahaya er velutstyrt, både når det gjelder elektroniske kjøkkenmaskiner og kaffekopper til det rette formålet.
Det gode liv om bord
«Astahaya» , en Oyster 56

Det gode liv om bord

ARCens største norske båt seilte med engelsk flagg. Pauline Book Bratbak fikk audiens i Rodney Bay.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Mannskapet ombord på Astahaya Christian Figenschou, Tom Howard, Jon Smedsrud og Tore Hem, Lars Christian Holmeide og Åge Munch Olsen var ikke tilstede.

«Astahaya» er den største norske båten i årets ARC, men fordi den seiler under engelsk flagg har det tatt litt tid før vi har oppdaget dem. Nå etter at Oyster 56´en er oppdaget i den norske leiren har mannskapet om bord i den flotte båten blitt et veldig hyggelig bekjentskap! Guttene har virkelig sans for design og hygge, og da jeg kom på besøk kl 09.00 om morgenen ble jeg servert fantastisk god cappuccino, og hjemmebakt kringle.

Splitter ny båt

Oysteren er helt ny, og Tom Howard og Christian Figenschou hentet båten fra verftet i England i juni i år. Derfra seilte de til Palma med ett mannskap som hjalp med å gjøre de to ferske båteierne kjent med båten. Astahaya inneholder forståelig nok en rekke tekniske installasjoner, og det er mye å sette seg inn i. På Palma deltok båten i ”Oyster week”, i tillegg til at Tom og Christian inngikk partnerskap, og fikk besøk av venner og familie. Deretter satte de kursen mot Gibraltar og Las Palmas før ARC-start.

    Under ARC-overfarten har mannskapet vært på totalt 6 personer, og tre ganger OL-deltager i bryting, Tore Hem, har vært den som har bidratt med muskelstyrke når det har vært nødvendig. I tillegg har Jon Smedsrud, Lars Christian Holmeide og Åge Munch Olsen vært med.

Tre retters servering

- Vi har hatt en hyggelig og fin tur over Atlanterhavet, og det har vært veldig konfliktløst, må vi kunne si! Vi har hatt et vaktsystem med tre timers vakter på dagen og to timer om natten. I tillegg har det gått på rundgang å ha hele dagen for å ordne alt i forhold til matlaging og praktiske gjøremål, og den som har hatt denne oppgaven har hatt fri for vakt. Dette har fungert fint, og vi har hatt masse god mat, sier Tom.

Når det gjelder matserveringen er Tore tydelig imponert:

- Vi har hatt hjortefilet, tunfisk, forretter, hovedretter og masse deilig mat.

Vaga seiler

Både Jon og Tom har tidligere seilt Albin Vega, og etter 20 år i Vega har Tom gjort et stort sprang i båtbyttet. Endringen i båtvalg forklarer han med ønsket om en generell forandring i livet.

- Jeg ønsker å være bevisst på at livet skal inneholde forskjellige livsfaser. For de som har barn skjer dette naturlig, men for meg og oss er dette noe vi må skape selv. Jeg har derfor nå ordnet det slik at firmaet hjemme fungerer mer eller mindre uten at jeg er tilstede, og etter å ha solgt hytta og byttet ut leiligheten i en som er mindre ble denne båten bestilt for tre år siden, sier den fornøyde båteieren som ser frem til julefeiring hos tidligere bekjent fra Veitvedt fritidsklubb, Peter Fixman, på Bequia.

For charter

Etter deltagelse i Antigua Oyster Week og fire måneders seiling i det karibiske farvannet seiles båten til Middelhavet, der den skal chartres ut med skipper. Utleiedelen kommer Tom til å stå for selv i tillegg til Oyster Yacht Charter. Tom og Christian flytter da til Bangkok for å gjøre seg kjent med landet og prøve ut mulighetene for å bygge opp et eget merke innen kjøkkenutstyr. Paret har nemlig stor interesse for design og kjøkken, noe den spesialbygde Oysteren også bærer preg av.

To verdener

Oystere generelt er ofte forskjellige fordi de i stor grad kan tilpasses kjøperens ønsker, og båten til Tom og Christian er i stor grad tilpasset seiling for to personer. Etter besøket i «Astahaya» ble mannskapet med over i «Madonna» for en liten omvisning, noe som var relativt raskt unnagjort. Og selv om vi bare kunne servere lunket vann i plastglass, så fikk i det minste gjestene den virkelige seilbåtfølelsen om bord hos oss! For øvrig spørs det om ikke jeg må på et lite besøk til til Astahaya for å få nok en prat over en kopp med deilig cappuccino!

Tom Howard har planer om å la båten gå i charter. Du treffer han på e-post her.

Du kan lese mer om båten her.