Er dette en seilbåt?
Drage er blitt utviklet som ekstrafremdrift av skip.
Tidligere generalsekretær i NSF Morten Johnsen mener at Kiting bør komme inn under NSF.
Sebastien Cattelans rekord er blittt godkjent, men ikke som seilrekord.

Er kiting seiling?

Sebastien Cattelans rekord på 50,26 knop har blitt godkjent av The World Sailing Speed Record Council, men kun som en «Kite» rekord. Kite er ikke seiling i følge ISAF.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Det er ventet at Alex Caizergues rekord på 50,57 knop også vil bli godkjent

ISAF kungjorde under novembermøtet at drage drevete fartøy ikke kan bli godkjent som verdensrekord i seiling. Sebastien Cattelans rekord på 50.26 knop blir derfor kun registrert som en «kite» rekord, ikke seilrekord.

Les mer om rekorden her

Nye rekorder kommer

Alex Caizergues fikk notert 50,57knop dagen etter Sebastien Cattelans rekord. Det er ventet at denne vil bli godkjent om noen dager. Å godkjenne en kiter som første seiler over 50-knop har sittet langt inne. Rob Douglas rekord på 49.84 knop ble raskt godkjent, også som en seilrekord.

I Norge er «Kite» seiling

Norges Seilforbund vedtok under forrige seilting at kite er seiling og de ønsker at kiting skal være en gren under NSF. Dansk Sejlunion har gjort det samme i følge Morten Johnsen, tidligere generalsekretær i NSF. Du finner NSFs protokoll om saken her.

Kite er fremtiden

Drager er i rask utvikling. Slike seil blir brukt som ekstrafremdrift av skip. Drage har også blitt brukt på en spesiallaget båt over Atlanterhavet.

    NSF må ta tak i kiting mener Morten Johnsen

– Kiting har nærmest eksplodert på verdensbasis og er også blitt en svært populær idrett i Norge både på vann og på snø. Etter min mening er det naturlig at Kiting bør komme inn som en egen gren under NSF. Kiting har klare likhetstrekk med brettseiling og har vindkraft som fremdriftsmiddel. Videre er det ingen andre særforbund i NIF som har tatt ansvaret for denne aktiviteten. NSF bør til enhver tid bestrebe seg etter å følge med i utviklingen og ha gode tilbud til ungdommer som bedriver vannsport for å sikre vekst til idretten vår, skriver Johnsen til Seilas.  

Hva syns du?

Si din mening om saken under filmklippet.

Se film av rekorden her.