NKE har det meste en regattaseiler kan drømme om.
Fartssensor uten beveglige deler.
Listen over Vendee Globe seilerne som bruker utstyr fra NKE.
Det koster å få presis vindmåler, mesten 50 000 kroner.

Soloseilernes elektronikk

Halvparten av Vendee Globe deltagerne bruker elektronikk fra franske NKE. Vi har sett på nyhetene.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: NKE lanserer en skjerm som minner om Ixsuns skjermen som fikk pris under Mets i fjor. NKE SKjermen er litt billigere, men har hår dårligere oppløsning.

NKE er en godt bevart hemmelighet i Norge. Utstyret har stort sett kun vært på båter som har blitt importert fra Frankrike. NKE er den eneste elektronikkprodusenten som kan true B&G, som nå er eiet av norske Navico.

Vendee Globe

Seilerne som deltar i den tøffe jorden rundt regattaen styrer sjeldent båten. Autopiloten gjør en bedre jobb. Halvparten av båtene som deltar har valgt å bruke utstyr fra NKE. Mange av disse bruker også plottere fra Garmin, da 5000-serien som er omtalt i siste seilas. Tidligere var det norske Robertson-autopiloter som dominerte soloseilingen. Disse igjen var basert på piloter utviklet for fiske, og var de beste til å utligne bølgebevegelsene. I dag er Robertson teknologien gått inn under Navico paraplyen, og den avanserte norske teknologien er å finne i B&G autopilotene. B&G er også et populært valg hos Vendee Globe gjengen.

Lederen av Vende Globe, Loick Peyron, har med to autopiloter. Den primære autopiloten er fra B&G, og den sekundære fra NKE.

Bevegelses sensor

NKE kommer med en avansert sensor som måler båtens bevegelser i 3 dimensjoner. Hensikten med sensoren er å få inn bedre data, spesielt vindmåleren. Når en seilbåt stamper i grov sjø gir det store utslag på vindmåleren, både vindhastighet og retning. Den nye sensoren korrigerer vinddataene 25 ganger i løpet av et sekund.  Bedre vinddata vil også hjelpe autopiloten når man seiler etter vindvinkel.

Boksen koster 5000 euro

Vanntett PC skjerm

NKE har utviklet en skjerm for bruk i cockpiten. Den har en 12 tommers skjerm med oppløsning på 800 x 600 pixler, og veier 2,3 kg. Skjermen får data fra PCen under dekk via WiFi signaler. Det er mulighet yil å sete på et batteri, slik at den kan benyttes løst. Batteriet vil vare mellom 3 til 6 timer. Skjermen skal være god å bruke både i solskinn og om natten.

Skjermen koster 3000 euro

Fartssensor

NKE har utviklet en knopmåler som bruker ultralyd. Den har ingen beveglige deler, og undersiden av sensoren kan faktisk males med bunnstoff. På det måten vil sensoren ikke bli påvirket av groe under vann. Den leveres i to versjoner. 1000 euro koster den billigste som kun kan brukes med annet NKE utstyr. 1300 koster versjonen med NMEA 0183 output og som kan brukes mot andre merker også