Sandvika. Båtmessen "Båter i sjøen". Aud Høva og administrerende direktør Erlend Prytz i NorBoat ombord i messens dyreste båt - en Princess 61 til 9,3 millioner kroner.Foto: Mattis Sandblad
Seilbåter fosser frem

Seilbåtimporten øker

Importen av seilbåter har økt i høst. Bransjen mener det dreier seg om salg gjort i fjor eller i første halvår.

Publisert Sist oppdatert

Det ble importert flere seilbåter i august og september i år enn samme måneder i fjor, viser ferske importtall fra Statistisk Sentralbyrå. For båter over 7,5 meter er veksten på hele 28 prosent fra 74 millioner kroner i fjor til 95 millioner kroner i år. For båter under 7,5 meter er veksten på ni prosent fra 2,3 millioner kroner i fjor til 2,5 millioner kroner i år.

Markedsansvarlig Morten Herregården hos Normar, som var blant seilbåtimportørene med størst vekst i 2007, tror veksten i år dreier seg om båter som ble bestilt i fjor eller i første halvår, og som er blitt levert i august og september i år.

Tregere

–    Seilbåtsalget går tregere i år enn i fjor. Det tror jeg alle opplever, men det er ikke bråstopp for seilbåter på samme måte som for motorbåter, sier Herregården til Seilas.

Norboat-sjef Erlend Prytz sier at seilbåtforhandlerne jevnt over rapporterer om overraskende godt salg i forhold til båtsalget generelt.

–    Vi må likevel huske på at det nok ligger forsinkelser i importtallene. Dessuten kan store enkeltbåter gjøre utslag på månedsstatistikken, sier han.

Seilbåtforhandlere Seilas har vært i kontakt med melder alle om svakere salg i annet halvår i år enn i fjor, men det er ikke stopp. I helgen ble det solgt flere seilbåter på lokale messer langs Oslofjorden.