Tapte i retten - dømt til å kjøpe båt

Tapte i retten - dømt til å kjøpe båt

Stavangermannen som ønsket å heve kjøpet på grunn av fem dagers forsinket levering nådde ikke frem i retten. Han må nå punge ut med salgssummen, i tillegg til motpartens saksomkostninger.

Publisert Sist oppdatert

FOTO: Tvisten mellom kjøper og Yachtsenteret dreide seg om en Oceanis 46 (illustrasjonsbilde)

Oceanis 46-kjøper Trond Kjønnerød fra Hafrsfjord skulle fått levert båten fra Yachtsenteret i Stavanger torsdagen før pinse, det vil si 8.mai. Klargjøringen av båten ble imidlertid forsinket med fem dager og båten ble derfor ikke satt på vannet før 13.mai, altså etter pinsen, skriver Stavanger Aftenblad.

Kjønnerød, som skulle bruke båten i en sosialt svært viktig seiltur i pinsen,  og hevet kjøpet fra Yachtsenteret i Stavanger allerede dagen etter avtalt levering, det vil si 9.mai. Yachtsenteret mente på sin side at han pliktet å kjøpe båten som avtalt, og saksøkte Kjønnerud ved Stavanger TIngrett med krav om at han skulle betale den avtalte summen på kr 2.190.000- for båten.

Kjøperens advokat sammenliknet saken med kjøp av en brylluppskake; hvis den ikke leveres på brylluppsdagen har du ikke bruk for den og kan dermed heve kjøpet. Yachtsenterets advokat mente derimot at forsinkelsen var av så liten betydning at det ikke kunne karakteriseres som et vesentlig kontraktsbrudd med anledning til å heve kjøpe av seilbåten.

Saken endte i Yachtsenterets favør, og kjøper Kjønnerød må dermed punge ut med både salgssummen + alle saksomkostningene til Yachtsenteret.

Retten var for øvrig enig med kjøper angående brylluppskaker, selskpaskaker eller brudekjole. Men en seilbåt anses som en langsiktig investering, ettersom den skal brukes i mange år, mener dommerfullmektig Erik Bergslien ved Stavanger Tingrett.

Kjøpere av seilbåt bør derfor sørge for at forutsteningene for heving av kjøp inntas i kjøpsavtalen.

Les hele saken her

Har du noen erfaringer med linknende saker? I så fall vil redaksjonen  gjerne høre høre fra deg.