Ultralyd mot groe
I følge pressemeldingen har denne ligget ute i to år med Ultrasonic montert.

Ultralyd mot groe

Glem bunnstoff. Ultrasonic mener de klarer å holde bunnen ren ved hjelp av lydbølger.

Publisert Sist oppdatert

Ultrasonic antifouling skriver i en pressemelding at de nå er klare for markedet etter mange års forskning og utvikling med et produkt som vil revolusjonere kampen mot groe.

Sparer miljøet og lommeboken

Systemet skal være billig, miljøvennelig, og meget effektivt i følge produsenten. Det består av en lydsender som lager serier av høyfrikvente lydbølger som vi ikke kan høre, men som danner vann i bevegelse langs skrogsiden. Dette skal drepe alger og holde skroget rent.

    Systemet bruker et digitalt lydsystem som krever mindre strøm en tidligere forsøk med lydbølger for å holde skroget rent som har brukt analoge bølger.

To typer

Ultrasonic antifouling leverer ti typer. En for båter opp mot 10 meter og en for båter opp til 20 meter. Systemet kan også tilpasses fleskrogsbåter og megayachts. Lydbølgene vil også ha effekt på hele undervannskroget, også på propell og baugpropell om det er montert riktig.

Enkel installering

På støre båter monteres det to lydbølge sendere, mens på båter under 10 meter holder det med en. Denne limes fast på innsiden av skroget, uten å gjøre noe skade. I tillegg skal en kontrollboks monteres, og anlegge kobles opp mot 12 volt. Systemet dra mellom 0,9-1,1 Ampre.  Ultra 10 koster 990 euro + moms, og Ultra 20 euro + moms. Den enkle modellen vil sannsynligvis koste litt over 10 000,- om den kommer i salg i Norge.

Seilas ønsker å teste

Nyheten er nesten for god til å være sann, men vi har vært borte i systemer med samme ide før. Vi satser på å teste systemet neste sommer, og har fått gode tilbakemeldinger fra produsenten på at vi skal få utføre en slik test.

    Seilas utførte en test av et tilsvarende system på slutten av 70-tallet. Den gangen hadde vi montert en kassettspiller i vår reportasje båt som lagde lydbølgene. Den musikken likte algene tydeligvis svært godt, for båten ble mer grodd enn noen gang. Vi håper derfor på bedre resultat denne gangen.