Bergen- Shetland. I løpet av morgentimene er systemet utvidet til en rekke steder i verden. Berfekt for Shetland Race. Vi prøvde oss over Atlanterhavet også, men værmeldingen har ikke lang nok prognose for en hel overfart.
Dette er det maksimale område dekker i dag, men det kan hende det vil bli utvidet.
Beste kurs for HH Skagen Race for 3. juni. Programmet tar ikke hensyn til strøm ennå. Over kartet er det en tidslinje som viser hvor båten beinner seg og hva slags vær det blir i tiden fremover.Sommerfuglen viser hvor langt båten vil seile til ...
Weather routing på fem minutter

Weather routing på fem minutter

Svenske Sailport utvikler en nyttig programvare for både regatta og langturseiling. Seilas er beta-testere.

Publisert Sist oppdatert

Egentlig er vi alfa-testere som prøver  en meget tidlig versjon. Systemet virker meget lovende. Programmet har ett formål. Det er å fortelle deg optimale kurs på din rute. Programmet laster ned væreprognoser og vet derfor hvordan vinden utvikler seg over tid. Den vet også hvilke kurs båten din seiler best. Programmet beregner den optimale ruten for båten din basert på værprognosen.

Komplisert

Jeg hadde et mål om å bruke Weather routing under årets HH Skagen Race. Det viste seg å ikke være så enkelt. Første utfordring var å kjøre Windows på min Mac. Det fikk jeg til med booth camp. Så var det å koble til maskinen til båtens instrumenter. Til det bruker man serieporten, en eldgammel teknologi som Apple erstattet med USB for over ti år siden. Det finnes USB til serieport overganger, men disse er ofte ustabile. Jeg kjøpte derfor en USB GPS, men denne fikk jeg heller ikke til å virke. Polardiagram for den båten jeg skulle seile var heller ikke til å oppdrive. Jeg ga dermed opp. Ikke fikk jeg importert Grib-filene inn i programmet heller.

Enkelt

Det jeg jobbet flere dager med å få til, klarte jeg på fem minutter med Sail Planner fra Svenske Sailport, uten å lese manualen. Jeg prøvde først å installer programmet på min bærbare. Det gikk ikke, men det er fordi jeg ikke har siste versjon av operativsystemet. Det har jeg på min stasjonære, og installasjonen gikk problemfritt.

    Programmet er kun Weather routing, derfor er det meget enkelt å bruke. Værmeldingen lastes ned automatisk når du åpner programmet. Du plasser båten på ditt utgangspunkt, tegner opp ruta, og trykker på kalkuleringsknappen. Så tegnes opp optimal rute. Standard båt er en typisk enskrogsbåt på 40-fot. Egne polardiagram kan lastes opp.

Trenger kun internett

Sail Planner er ingen avansert regatta program. De avanserte regatta programmene har mange funksjoner som dette programmet mangler. Du får ikke verdiene fra polardiagrammet opp som "target speed" osv, men programmets enklet het gjør det enklere å ta det i bruk. Alt du trenger for å få utbytte av det er en internett forbindelse for å få programmet til å spille. Med en GPS så slipper du å sette inn båten manuelt, men er ikke nødvendig.

Billig

Jakob Kuttenkeuler i Sailport forteller at de vil tilby programmet gratis frem til Gotland Rundt, og regner med at de vil ta litt betalt senere. Det kan henda at prisen vil bli 500 kroner for å bruke programmet og tjenestene i løpet av en sommer.

    Foreløpig vil ikke programmet beregne strøm, men dette vil komme senere. Det vil ikke være mulig å benytte andre væretjenester enn det programmet velger som standard. Du får dermed ikke brukt Met.nos gratis høyoppløslige Grib-filer.

Også for PC

Sailport utvikler sine produkter på Mac, men Sailplanner er også tilgjenglig for PC. I programmet er det også en Chatte funksjon som gjør at du kan snake med andre brukere. Er du on-line i båten kan du gjøre båten din synlig for andre seilere, og du kan også følge andre brukere av programmet.

Du kan også prøve programmet. Du laster det ned her.