Skjermen på Ixsuns er mye tydligere enn på Seabook.
Ixsuns tåler vann.
Dag Skarsgård med skjermen på rekka.

PC-skjerm for cockpit

Moderne navigatører sitter på ripa å navigerer. Vi har sett på prisvinneren Ixsuns. En bærbar skjerm som fungerer bra i sollys og tåler vann.

Publisert Sist oppdatert

Det er Dag Skarsgård som tar inn skjermen som vi omtalte i Seilas 1-2008. Prisen ligger på rundt 30.000,- men så kan du dykke 30 meter med den, og du har en skjerm som er helt unik for bruk i sollys.

På ripa

Det blir stadig mer vanlig å bruke datahjelp for navigasjon om bord. Både for taktisk og strategisk seiling. Det krever at navigatører har tett kommunikasjon med rormannen. Det beste er at navigatøren sitter på ripa. Da har han også visuelt syn med konkurrentene, samt at han bidrar til å ri ned båten. Selv brukte jeg en liten Garmin under HH Skagen Race noe som gjorde at vi kunne seile nærmere land og i mindre strøm midt på natten. Med avanserte dataprogram på PCen kan du også få nøyaktig lay-line på skjermen eller se hvor fort du må seile frem til startlinjen for å sarte akkurat i det starten går.

Fransk teknologi

Det er franske Ixsuns som produserer skjermen. Det er en trådløs skjerm som du kan flytte rundt i båten og som du kan bruke for å styre PCen under dekk. Fantastisk for alle som bruker taktisk og strategisk programvare. Skjermen kommuniserer via WiFi-teknologi. Det er ingen forsinkelse mellom skjermen og PCen under dekk. Skjermen er helt vanntett og kan brukes under vann om du vil. Skjermen er vanntett i kategorien IP X8 og er dermed mest vanntett i klassen. Det beste med produktet er hvor kontraststerk skjermen er i sollys, tross et effektbruk på bare 15 til 30 watt. Skjermen veier fra fire til seks kilo avhengig av utstyr.

Med solcellepanel

Skjermen selges med og uten solceller. Med solcellepanel kan brukes i seks til 12 timer uten å måtte lades. Uten vil batteriet vare seks timer. Ixsuns har 12 volt inngang bak. Under typisk bruk vil man ha en posisjon for skjermen et sted i cockpiten med strømutak, men ta ut skjermen for navigasjons situasjoner. Skjermen har også styringsmus for PCen den jobber sammen med. Bilder er godt synlig også i sollys. Den 12 tommer store skjermen har en oppløsning på 1024 x 738. 

Ekstra utstyr

Selve kassen skjermen ligger i er laget av glassfiber. Du kan få den levert i en rekke farger, slik at den matcher båten, også i karbon. Videre får du vanntett tastatur til den, solceller på baksiden samt en kraftig antenne som gjør at du kan bruke skjermen 10 000 meter unna PCen.

Du kan også kjøpe en oppbevaringssekk til den med solcellepaneler som gjør at den lades når den ikke er i bruk.

Under båtutstyrsutstillingen Mets i november fikk deres nye skjerm pris.