Mikroorganismer bruker opp oksygenet rundt bunnen og hindrer groe.
Giftfritt bunnstoff fra Sverige

Giftfritt bunnstoff fra Sverige

Er det virkelig mulig å fremstille et effektivt bunnstoff som hindrer groe uten å forgifte miljøet? Et svensk selskap mener de har løsningen og de får støtte fra forskningshold.

Publisert Sist oppdatert

Ekomarine AB er et miljøteknisk selskap som har utviklet det nye bunnstoffet, «Neptune Formula», i nært samarbeide med svenske båteiere og Tjärnö marinebiologiske laboraturium nord på Bohuslänkysten. Produktet er testet både i Sverige og Danmark og dessuten i Florida der varmen og saltvannet skaper langt kraftigere vekst enn i våre farvann.

Naturens kjemi

Det er naturens egne virkemidler som får det nye bunnstoffet til å virke.

    Langs bunnen av båten oppstår det et stillestående skikt på ca. en millimeter. «Neptune Formula» skaper på biologisk vis et miljø i dette grenseskiktet der marine organismer ikke trives.  Slik lyder den forenklede forklar-ingen på hva som gjør at dette er noe mer enn en ny bløff. Det er altså ikke noe kjemisk middel som hindrer groe, men mikroorganismer som ved nedbrytning av bestanddeler i malingen forbruker oksygen og derved skaper et oksygenfattig skikt aller nærmest skroget. Dette skiktet er bare noen millimeter tykt. Selve malingen har ingen miljøpåvirkning, og er derfor heller ikke et kjemisk middel i henhold til EUs biociddirektiv. De bakteriene som gjør jobben finnes naturlig i sjøvannet.

Bunnstoffet inneholder hverken tungmetaller eller andre gifter og består bare av naturlige og fornyelsesbare råstoffer. Ingrediensene i malingen er restprodukter fra svensk skogbruk og jordbruk. Ingen giftstoffer slippes ut i sjøen. Virkningen varer så lenge båten ligger stille. Under seil og i fart gror det ikke. Så sikre er produsent på at dette virker at de garanterer pengene tilbake om du ikke er fornøyd med produktet.

    Det kreves ingen spesiell forbehandling av skroget før bunnstoffet kan påføres. Tørket maling som slipes eller skrapes av er komposterbar og ufarlig for miljøet.

Østersjøen først

Malingen kommer på markedet nå på vårparten. Det vil i første omgang bli solgt for bruk i Østersjøen og på innsjøer. I 2009 kommer en maling egnet for Västkusten og norske farvann. Dessuten pågår utviklingen av en maling beregnet for handelsflåten.

    Seilas vil teste produktet nå i sommer. Om det duger også i saltvann skal du få vite utpå høstparten.

Disse står bak

Det var Claes Tarras Ericsson som kom på ideen om det miljøvennlige bunnstoffet en varm sommerdag på Åland i 2001. Det var samme året som Kjemikalieinspektionen forbød giftige kobberfarger i Sverige. Hans lille motorbåt lå fortøyd i en bukt uten bunnstoff det året. Til Ericssons store overraskelse vokste det ikke noe på båten. Naboer kunne bekrefte at de hadde samme erfaring. Sammen med Mikael Haeffner, nå forsknings- og utviklingssjef i Ekomarine AB, gikk Ericsson i gang med analyser av vannprøver og tester i laboratorier og ved Tjärnö Marinbiologiske Laboratorium. Snart forsto de hemmeligheten: Bakterier, som finnes naturlig i vannet, kan gjøre båtens bunn ugjestvennlig for ruer og skjell å vokse på. Produktet er patentert i våde Sverige og internasjonalt.