SmartClub selger bunnstoff fra Jotun svært billig.
Båten lengter etter å komme på vannet.
Resultatet av bruk av Biltema bunnstoffet i fjor måtte skrapes vekk.
Stor prisforskjell på bunnstoff

Stor prisforskjell på bunnstoff

Bunnstoff står sentralt i vårpussen. Vi har sjekket priser, og de varierer sterkt.

Publisert Sist oppdatert

Påsken er vanligvis den hektiske tiden for vårpuss, men i år var den både kald og tidlig. Kalde har også helgene etter påsken vært og kaldt blir deg også til helgen, i hver fall her på Østlandet. Men plutselig kommer varmen, og da er det fint å ha båten klar.

Tre typer bunnstoff

Det er i hovedsak tre typer bunnstoff på markedet; myk, hard og selvpolerende. Mykt bunnstoff er billigst. Selvpolerende sliper seg selv og krever minst vedlikehold. Hardt bunnstoff kan slipes etter påføring og passer raske motorbåter og regattaseilbåter best.

For mykt bunnstoff skal du legge et strøk med primer før du legger nytt bunnstoff for å få skikkelig feste. Med hardt bunnstoff må du slipe lett på det gamle for å få feste. Selvpolerende bunnstoff kan du legge rett på fjordårets bunnstoff. Du kan skifte bunnstofftype, men da må du sannsynligvis legge på et lag med primer som grunnlag, eller pusse litt på bunnen, avhengig av bunnstofftype.

Miljøbunnstoff på vei

Bunnstoff innholder gift, som regel kobber. Dette kan være skadelig for miljøet. Mest skade gjør bunnstoffet på slippen hvor bunnstoffet blir påsmurt, eller slipt vekk. Bruk derfor en slipp hvor miljøfarlige giftene blir håndtert etter foreskriftene.

    Å kjøre rundt i en begrodd båt vil øke drivstofforbruket betraktelig, noe som heller ikke er bra for miljøet. Flere produsenter utvikler bunnstoff uten gift som fungerer på ulike prinsipper, og er noe som vi sannsynligvis vil se  mer av fremover.

Les om giftfritt bunnstoff fra Sverige

Les om bunnstoff som holder i ti år her

Les om fremtidens bunnstoff

Beste kjøp på Smart Club

Vi har vært i ulike butikker og søk på nettet etter bunnstoffpriser. På prissammenligningstjenesten til Kelkoo ligger det bare to båtbutikker inne, Aye-aye og Maritim Nord. De fører to ulike bunnstoffmerker. Jeg søkte etter bunnstoff for en Morgan 5250 på 17-fot. For å gjøre vårklargjøringen enklest mulig satset jeg på selvpolerende bunnstoff. Til den båten holder det med en boks bunnstoff. De fleste produsentene har bare 0,75 liter i boksen. Det billigste bunnstoffet finner du på Maritim, men jeg har blitt frarådet å bruke det, og satset derfor på merkevaren fra Sandefjord. Det var bare 30 kroner dyrere på Smart Club og klart vårens beste kjøp.

Kvalitet

Jeg kjøpte båten brukt for ett år siden. Båten ble klargjort av proffe båtfolk som anbefalte bunnstoffet fra biltema som et billig alternativ. De hadde gode erfaringer med det, men dårlige erfaringer med billigbunnstoffet fra Maritim. For meg var Biltema-bunnstoffet en katastrofe, jeg kunne like godt brukt bunnmaling, eller enda bedre, ikke brukt noe som helst. Kvaliteten på bunnstoffet kan variere fra år til år. Hvor effektivt det er også avhengig av hvor båten ligger. I år ble det Jotun Non Stop. Så for vi se til høsten om bunnstoffkjøpet på SmartClub var smart eller ikke.

Her er prisene vi fant:

Maritim.no

Jotun Racing hvit 231,-

Jotun Non Stop 240,-

Eget bunnstoff  149

Seajet Sogun  227

Hempel Glide Cruise 343,-

Hempel Racing 275,-

Marineshop.no

Hempel Hard Racing Ultimate 279,-

Hempel Mille White 3/4l 299,-

Hempel Glide Cruise  368,.

Maritim Nord.no

Hempel Racing 233,-

Hempel Glide Cruise  290

SeaSea.no

Hempel HARD RACING XTRA 365,-

Hempel MILLE RACING 269,-

Aye-aye

International Trilux  259,-

International  Cruiser   215,-

SmartClub

Jotun Racing hvit 179,-

Jotun Non Stop 179,-

Jernia

Jotun Racing hvit 269,-

Jotun Non Stop 269,-

Malerstua

Jotun Racing hvit 199,-

Biltema

Eget selvpolerende bunnstoff  219,- ( 1liter )

Hva er din erfaring?

Hva betalte du for ditt bunnstoff og hva er din erfaring med ulike merker bunnstoff?. Bruk kommentarfeltet under denne saken eller send oss en e-post.