Raymarine A65
Simrad CP 31
Lowrance 5300C
Garmin 450
Standard Horizon CP180
Raymarine C70
Testen står i januarutgaven av Yachting Monthly.

Raymarine til topps

Yachting Monthly har testet billige kartplottere. Den dyreste var den eneste som fikk full score.

Publisert Sist oppdatert

Det engelske båtbladet testet plottere med skjermstørrelse fra 4,5 tommer til 7 tommer. Prisene varierte fra 379 pund (3 985 NOK) til 1174 pund (12 338 NOK).

Plotterne som var testet var Garmin 450 og Garmin 550, Northstar 557 og Northstar 550, Raymarine A65 og Raymarine C70, Standard Horizon CP 180 og CP 300, Lowrance 5300C og Simrad CP31.

Hva bladet så etter

Plotterne ble vurdert etter skjermstørrelse, skjermens utforming, brukergrensesnitt, muligheter for AIS og Radar samt mann over bord knapp. Bladet mener at skjermen bør minst være 6-7 tommer, om den er i høyde eller liggende format er avhengig av formen på kysten der du seiler. I Oslofjorden vil et høydeformat være å foretrekke. Noen plottere har ”Soft Keys” små hjul som gjør det raskere å betjene plotteren. Det blir trukket frem som en fordel. AIS er bra, men plotteren bør ha en stor skjerm for å vise informasjonen. Radarmulighet er ikke så viktig, skal man investere i et slikt anlegg bør man velge en større plotter. MOB knapp er bra, men ikke nødvendig. Å legge inn et veipunkt (waypoint) gjør samme nytten.

Antenner

Noen av disse plotterne har antenner i selve plotteren. Det gjør monteringen enklere og er en bedre løsning for å holde utstyret vanntett mener Yachting Monthly. Skal du montere plotteren under dekk er det best med en ekstern antenne. Du må også ha en ekstern antenne om du skal montere plotteren nedsenket.

Vinneren var

Raymarine C70 var den eneste plotteren som fikk fem stjerner. God skjerm, høy oppløsning, enkel betjening, morgendagens NMEA 2000 oppkobling og muligheter for AIS og Radar blir uthevet som argumenter for seieren, men plotteren er også testens dyreste, 1034 pund, 1292 pund med antenne.

Beste kjøp

Standard Horizon CP180 med 5 tommers skjerm er testens billigste og ble kåret til det beste kjøpet. Den koster 379 pund. Plotteren fikk fire av fem stjerner. Bare Raymarine C70 var raskere. Plotteren har en sterk og klar skjerm og har til og med muligheter for AIS. Storesøsteren med 7 tommers skjerm til 659 fikk også fire av fem stjerner.

Tre av fem stjerner

Hele seks plottere fikk tre av fem stjerner. Den billigste av disse var Garmin 450 med 4,5 tommers skjerm til 400. Storesøsteren med 5,5 tommers skjerm koster 500 pund. Disse var litt trege. Northstars to plottere med 5 tommers skjermer får 557-modelen skryt god oppløsning på skjermen, AIS mulighet, men prisen trekker litt ned. Den koster 625 pund.

    Lowrance 5300C med en 5,3 tommers skjerm kan være et godt kjøp om du får med Nautic Path kart gratis, som det er en mulighet for i England. Men plotteren er treg, skjermen viser bare 16 farger, og skjermen tegner opp hele kartet igjen om du ønsker å flyte markøren oppover. Lowrance koster 500 pund.

    Simrad CP 31 får også tre av fem stjerne. Plotteren er solid bygget, men skjermen har dårlig oppløsning og få farger. Den har NMEA 2000 og mulighet for AIS, men ikke radar.

Kun to stjerner

På sisteplass kom også Raymarine med sin inngangsmodell, A65. Yachting Monthly mener at denne plotteren passer bedre på en motorbåt. Denne plotteren selges med antenne og koster dermed mer en sin storebror uten antenne, 1174 pund, men vi finner denne modellen annonsert i samme blad til 760 pund inkludert kart for england.