Populær dagsseiler fra Nederland
Populær dagsseiler fra Nederland
Populær dagsseiler fra Nederland
Populær seilskolebåt.

Populær dagsseiler fra Nederland

Dagsseileren Falk Revolution fra Nederland omtales som «folkebåt» i hjemlandet. Nå kommer den  til Norge.

Publisert Sist oppdatert

West Coast Yachting på Hundvåg i Stavanger har nylig fått agenturet på helgebåten New Classic 700, som Seilas har skrevet om før. Snart kommer deres andre båtmodell til Norge; den 6, 65 meter lange dagseileren Falk revolution.

Folkebåt

Dette er en selvlensende båt som er blitt uhyre populær i Nederland, og da spesielt på innsjøene og som skole- og leirbåt.  Båten kan seiles av inntil fem personer i rolig vær, eller av tre-fire og med spinnaker under friskere forhold. Med båten kommer også et telt til å legge over båten med tanke på  enkel overnatting i skjærgården eller på en innsjø. Med Falk Revolution kan du få en rekke tilleggsutstyr som gjør familieseileren om til en fullt utrustet regattabåt.

Den originale Falk ble laget i vanntett finér, mens den moderne varianten,  Falk Revolution, lages i polyester og skum. Det er den sistnevnte som kommer til Norge. Dette er en oppgradert og stivere modell som er synkfri. Masten kan legges ned uten at seilene tas ned.  Du kan velge mellom fast kjøl og kjøl som kan trekkes opp. Med tanke på å frakte båten på henger er sistnevnte et smart alternativ. Kjølen kan dog ikke trekkes opp under seiling. Skrog og dekk  er laminert sammen. Som opsjon kan du få rullefokksystem.

Fra dører til båtproduksjon

Den gaffelriggete Falk-båten har en noe spesiell historie;  I 1930-årene ble den nederlandske dør-produsenten Brynzeel of Zaandam kjent for utvikling av «hechtout»; en type finér av høy kvalitet. Han mente samtidig at denne finértypen var perfekt materiale for bygging av seibåter. Båtarkitekten Ricus van der Stadt fikk dermed oppgaven med å tegne en dagseiler med tanke på seireproduksjon. Den første «Valk» så dagen lys i 1939, og fortsatt seiler det båter i Nederland i dag som inngikk i den første produksjonsserien.

Storesøster SeaFalk

Van de Stadt brukte sin hydrodynamiske kunnskap til å tegne ror, finnekjøl og trimmeror. I tillegg til  den seks og en halv meter lange « Falk» tegnet han også en 12 meter havgående seilbåt; «Zeevalk» (Sea Falk), som også ble bygget av den samme typen finér. Brynzeel ble i Fastnet 1951 nummer to med sin Ricus van de Stad-tegnede Sea falk. Sea Falk har gjort seg bemerket i teten i både Fastnet og Sydney-Hobart-regattaene.

SpesifikasjonerLengde: 6,65 m

Bredde: 2,00 m

Dybde: 0,88 m

Vekt; 575 kg

Storseil: 12,60 kvm

Fokk: 5,40 kvm

Spinnaker: 14 kvm

Gennaker: 12,7 kvm

Pris ca N.kr 160.000,-

Les mer om båten her: www.falkseiling.no