« AST Groupe Française»
« AST Groupe Française»

Nye bedre seilduk på vei

Open 40 båten «AST Groupe Française» brukte en ny type seilduk under Jacques Vabre som med verdens sterkeste fiber. Det gjør at vi kan få lettere seil som varer mye lengre.

Publisert Sist oppdatert

Det er seilduksfabrikanten Dimension-Polynant som har utviklet den nye duken sammen med Dyneema. Dyneema SK78 er verdens sterkeste fiber når det gjelder brudstyrke i forhold til vekt. « AST Groupe Française» deltagelse i Jaques Vabre har vist at Dyneema fungerer i en membran konstruksjon i seil. Dimension-Polynant vil nå tilby D4 seil med Dyneema.

Komplisert materiale

Dyneema er laget av Polyeten, samme som i plastposer. Forskjellen er at molekylene ligger på en annen måte som gjør det super sterkt. Dyneema  SK78 er en utvikling av vanlig Dyneema som også kalles SK75. Utfordringen i å bruke Dyneema i seil er to ting. Fiberne strekker seg uten å gå tilbake til sin opprinnelige form. Det kalles ”creep”. Den strekker seg kun noen prosent, ikke noe problem i fall og skjøter med gjør det problematisk i seil. Fiberne er også meget glatte slik at det er vanskelig å få heft i en membranteknologi.

Store fordeler

Dyneema har også store fordeler. En opplagt fordel er vekten. Den andre er holdbarheten. I motsetning til Kevlar og andre armidfiber, så blir ikke Dyneema påvirket av sollys. Det tåler også å bøyes mye bedre enn konkurrerende avanserte tau. Dynemma er også meget motstanding mot slitasje. For oss seilere betyr dette at vi får lettere seil som vil vare mye lengre.

I pressemeldingen fra DSM Dyneema står det:

“After four years of development using Dyneema® fiber, we have found that this material significantly enhances the value of our D4® membrane technology. Dyneema® further reduces sailcloth weight and boosts strength for optimal shape retention, durability and performance,” said Uwe Stein, Managing Director, DIMENSION-POLYANT. “With the tremendous results of our sailcloth test during the Transat Jacques Vabre race, we are fully confident about launching this new product next year.”