Dart 16-katamaran til Molde

Dart 16-katamaran til Molde

Katamaranen Dart 16 Ver II er prøveseilt i Molde av Seilvind, som etterhvert vil bytte ut sine RS-joller med Dart 16.

Publisert Sist oppdatert

 Det er Bjørn Olsson, tidligere agent for RS-jollene i Norge, som nå satser på Dart  16-katamaranen. Han mener båten er en gjennomtenkt allrounder som passer både til en- og tomannsseiling.

 

Seilas har ikke prøveseilt båten, men gjengir her et utdrag av Olsson kommentarer etter flere prøveseilinger:

-– Dart 16 II er en videreutvikling av Dart 16. Den nye versjonen  av båten er 15 kg lettere og har fått noe større seilareal. Skrogene er laget av polyethylene, samme materiale som brukes i oppdrettsmerder og mange andre tøffe bruksområder. Dart 16 II har ikke senkekjøler, men såkalte skegs. Sammen med ror som slår opp hvis de treffer bunnen eller noe i vannet er man befridd for mange klassiske reparasjoner etter uhell. Systemet for heving og senking av ror betjenes enkelt fra båten, noe som gjør det lett å fjerne sjøgress og plastposer som måtte legge seg rundt rorene. Dette er definitivt en solid båt man ikke trenger å være redd for å skade.

Storseilet er bomløst, noe som er en fordel for nybegynnere i sterk vind. Slag fra bommen i sterk vind er et av de store risikomomentene innen seiling, et problem som er minimert ved å fjerne bommen og designe storseilet for dette.

Dette er en gjennomtenkt allround mellomklasse-katamaran som er meget artig å seile. Konstruksjonen tillater både enmanns og tomannsseiling. Den er stabil og dermed perfekt for de som vil bruke mest mulig tid på seiling og minst på ufrivillig bading og vedlikehold. Eneste svake punktet er vekten, som kan være i meste laget for en enkelt person ved håndtering på ujevny underlag og bratte skråinger.

Tekniske data Dart 16 Ver II

Lengde:    4.80

Bredde:    2.30

Storseil:    11 m2

Fokk:        2,7 m2

Gennaker:    11,5 m2

Vekt:        ca 140 kg

Pris, seilklar:    ca 80.000 NOK

Les mer om Dart 16 Ver II

www.seilvind.no