«Samba Pa Ti» vant.
For de store
For de store
For de store

For de store

Roger Sturgeon og noen andre amerikanere syns TP 52-klassen ble litt puslete og lanserte en ny boks-regel på 65 fot. Nå har første båt seilt regatta.

Publisert Sist oppdatert

Den nye klassen heter Storm Trysail Transpac 65 (STP 65). Første båt på vannet heter «Rosebud», et kjent navn fra TP 52-klassen. Den er tegnet av Bruce Farr. To andre båter er under bygging. Jim Swartz «Moneypenny» er tegnet av Reichel/Pugh og skal være seilklar i mars. Den andre er bestilt av en tysker, Udo Schutz of Selters. Den er tegnet av Judel/Vrolijk. Målet er å få alle tre båtene på startlinjen til Newport to Bermuda Race i 2008.

For havseilas

Gjengen bak STP 65-klassen syns at TP 52 klassen har utviklet seg vekk fra havseilere til baneseilas båter. De nye gigantene vil være kombinasjonsbåter som skal være egnet for både havseilas og baneseilas.

Rask

Med Vekt i forhold til lengde, og seilareal i forhold til lengde så ligger den nye STP 65 –klasse båtene midt mellom en Volvo 70 og TP-52 klasse båt. STP 65  har ikke vippekjøl, men kan holde mye seil takk være en ekstremt dyp kjøl som stikker 4,8 meter, men som kan heises opp og seiles på 3,3 meter i grunnere farvann. Southern Spars som er ledene for kullfibermaster for slike båter hevder at de har bestillinger på åtte STP 65 master, noe som kan tyde på at klassen vil bli skikkelig etablert.

Slått av TP 52

«Rosebud» debuterte under Rolex Big Boat Series i San Fransico denne uken. Der seilte den under IRC. Båten kom førts i mål, men måtte se seg slått av en TP 52, «Samba Pa Ti», seilt av John Kilroy. Den er en Botin & Carkeek design bygget i 2006.

Fotos: Rolex / Daniel Forster