Meget orginal båt til salgs
Meget orginal båt til salgs
Meget orginal båt til salgs
Meget orginal båt til salgs
Meget orginal båt til salgs
Ocequeteau Tilapia 6.50. Innovativ fransk seilglede.
Båten skapte oppsikt på 50-tallet som i dag.
På lens splittes det doble seilet og seilarealet dobles.
Skrogformen gir minimal motstand gjennom vannet.

Meget orginal båt til salgs

Ljungström hadde mange gode og spennende ideer på 30 og 40-tallet. Nå kan et klenodium bli ditt.

Publisert Sist oppdatert

Ljungström båtene var svært innovative, og er radikale selv i dag. Både riggen og skroget bygger på fornuftige ideer. Alt på 30-tallet utviklet den svenske skaperen Ljungström-riggen. Den bestod i en u-staget mast som kunne roteres ved hjelp av kulelager i båten. Dermed kunne seilet reves som dagens rullestorseil. Ved at masten kunne rotere fikk også vinden bedre luftstrøm rundt masten i le, noe som førte til bedre høyde på kryss.

Doble seil

Storseilet bestod i av to tynne seil. På lens ble disse seilene delt, noe som doblet seilarealet. Nesten som å heise spinnaker.

Radikalt skrog

Ljungström var også opptatt av skrogets form. Han mente at runde konstante kurver i skrogets form førte til mindre motsand. Båtformen hadde også en reke andre fordeler. Den var enklere å lage, og førte til økt styrke. Det viste seg også at formen gjorde at det sprutet mindre på dekk.

Kommer tilbake?

Vi prøveseilte den lille franske Ocequeteau Tilapia 6.50 i sommer. Den har en ustaget kullfibermast som rulles akkurat som på Ljungström båtene. Den mangler også bom slik svensken gjør. Omtalen kommer i Seilas nummer 8 i begynnelsen av oktober. Les om båten her.

Kan bli din

Det er bygget et 50-talls Ljungström-båter. Nå er det en på 11 meter til salgs i Sverige. Den kan bli din for 85 000 svenske kroner. Båten er svært lett, kun 3 tonn.

Se annonsen her.

Les mer om Ljungström båtene her.