Søk i arkivet

Ocequeteau Tilapia 6.50. Innovativ fransk seilglede.
Ocequeteau Tilapia 6.50. Innovativ fransk seilglede.
Båten skapte oppsikt på 50-tallet som i dag.
Båten skapte oppsikt på 50-tallet som i dag.
På lens splittes det doble seilet og seilarealet dobles.
På lens splittes det doble seilet og seilarealet dobles.
Skrogformen gir minimal motstand gjennom vannet.
Skrogformen gir minimal motstand gjennom vannet.

Meget orginal båt til salgs

Ljungström hadde mange gode og spennende ideer på 30 og 40-tallet. Nå kan et klenodium bli ditt.

Ljungström båtene var svært innovative, og er radikale selv i dag. Både riggen og skroget bygger på fornuftige ideer. Alt på 30-tallet utviklet den svenske skaperen Ljungström-riggen. Den bestod i en u-staget mast som kunne roteres ved hjelp av kulelager i båten. Dermed kunne seilet reves som dagens rullestorseil. Ved at masten kunne rotere fikk også vinden bedre luftstrøm rundt masten i le, noe som førte til bedre høyde på kryss.

Doble seil
Storseilet bestod i av to tynne seil. På lens ble disse seilene delt, noe som doblet seilarealet. Nesten som å heise spinnaker.

Radikalt skrog
Ljungström var også opptatt av skrogets form. Han mente at runde konstante kurver i skrogets form førte til mindre motsand. Båtformen hadde også en reke andre fordeler. Den var enklere å lage, og førte til økt styrke. Det viste seg også at formen gjorde at det sprutet mindre på dekk.

Kommer tilbake?

Vi prøveseilte den lille franske Ocequeteau Tilapia 6.50 i sommer. Den har en ustaget kullfibermast som rulles akkurat som på Ljungström båtene. Den mangler også bom slik svensken gjør. Omtalen kommer i Seilas nummer 8 i begynnelsen av oktober. Les om båten her.

Kan bli din
Det er bygget et 50-talls Ljungström-båter. Nå er det en på 11 meter til salgs i Sverige. Den kan bli din for 85 000 svenske kroner. Båten er svært lett, kun 3 tonn.
Se annonsen her.

Les mer om Ljungström båtene her.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen