Flere skader på seilbåter

Det var flere ulykker med seilbåter i sommer enn i fjor sommer, men for fritidsbåter generelt var det nedgang.

Publisert Sist oppdatert

Seilbåtene synes å ha en økende skadefrekvens i forhold til andre fritidsbåt-typer. Ofte er det grunnstøtinger som gir de alvorligste skadene. Seilbåtskader er dessuten ofte særlig dyre å reparere, heter det i pressemelding fra TrygVesta. 

– På sjøen kan enhver skade utvikle seg til å bli dramatisk. Slike situasjoner har nok oppstått for enkelte i år også, men generelt sett har sesongen 2007 så langt hatt en gunstig skadeutvikling for fritidsbåter.  De siste årene har vi opplevd en stadig bedring i skadesituasjonen og denne utviklingen har fortsatt og er svært gledelig, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen (bildet) i TrygVesta, som har ca 20 prosent av båtforsikringene i Norge.

Grunnstøtinger

En god del av skadene i år kommer etter uhell ved grunnstøting med umerkede undervanns-skjær samt ved passering på feil side av staker.

– Vi minner i den forbindelse om stor oppmerksomhet og kunnskap om bruk av både elektroniske navigasjonshjelpemidler og tradisjonelle sjøkart særlig ved ukjent farvann der disse navigasjonsmidlene kan ha avvik fra hverandre. Samt at det er generelle fartsbegrensninger ved trange farvann, sier Stigum Olsen. 

De områdene med mest fritidsbåtskader synes å være i området ytre Oslofjord, Østfold og Vestfold.