"IF 3".
"Farida".
"Farida"-eier Sue viser bilder fra båtens album til festivalens grunnlegger Leif Nilsen, som fikk ærespris for sin innsats gjennom årene.
"Pandora".

Derfor vant de prisene

Trebåtfestivalens jury har i år bestått av Elin Kragseth Vold, Victor Normann, Lars-Åke Redeen, Erling Storm og Atle Knutsen. Her følger juryens bergunnelse for valg av prisvinnere.

Publisert Sist oppdatert

Foto: Ørjan og Linn Krogh Hansen

Årets privatrestaurerte båt:  ”Lydia”

Båten ble bygget i 1935 hos Anker & Jensen i Asker. Den har form som en åtte-meter, men er bygget som turbåt. I fjor ble alt under dekk restaurert, og foran årets sesong har de lagt nytt dekk. Interiøret er fullstendig originalt. Båten er brakt opp på et nivå som om mulig er bedre enn da den var ny. Eiernes egeninnsats har vært imponerende. Båten heter ”Lydia” – den seiler godt og eierne Kirsten og Bengt Danielsen seiler alltid.

 

Årets båt: ”Farida”

Det er særlig én båt vi ønsker at folk skal huske fra årets festival. Dette er en båt konstruert og bygget av Ånon Kittelsen på Lekerøya i Risør. Da den ble bygget i 1960, bodde eieren i Risør et helt år for å følge prosjektet. Siden forlot båten landet – og kom først i år tilbake til Risør. Det har tatt eierene Sue og Mike Proudfoot fire år å seile båten tilbake. Enda mer imponerende er det at de har brukt ti år på å restaurere den. Alt har de gjort selv, fra å smi spiker til å støpe drivstofftanker. Det de ikke kunne, lærte de seg underveis. Resultatet er den høyst levende skøyta ”Farida” fra San Fransisco, USA.

Årets verftsrestaurerte båt: ”IF 3”

Også denne båten kommer fra Vollen i Asker, tegnet av Christian Jensen. Men den ble bygget på Soon Slip & Baatbyggeri. Den er restaurert med en entusiasme for originalitet som savner sidestykke. Reidun og Bjørn Bergshaven har ikke bare tatt vare på 10-meteren ”If”, de har også tatt vare på minnene.

 

Årets festivalpris: ”Pandora”

Trebåtfestivalen handler om tradisjoner og estetikk. Vi ønsker å gi en pris til en båt som formidler en totalopplevelse av skjønnhet, fokus på antrekk, style og sjømannskap – kort sagt helhet. ”Pandora” feirer hundre år i år. Den er den første R-båten fra Anker & Jensen, tilbakeført med gaffelrigg og seiler utrolig godt. Vi ber eieren Odd Syse motta prisen.

 

Årets stand:  Hardanger Fartøyvernsenter

To vestlendinger slåss om prisen. Oselvarverkstaden fra Os og repslagerne fra Hardanger Fartøyvernsenter har begge estetiske, levende stands. De lukter godt, og de skaper engasjement. Rivalbygda til Risør Trebåtfestival, Norheimsund, stiller opp med entusiasme og reslagertradisjoner. De for prisen for årets stand.

 

Årets ærespris

Han er blitt kalt trebåtfestifaren. Uten ham hadde ikke trebåtfestivalen vært. Han skapte trebåtfestivalen – et av Europas vakreste maritime arrangementer. Årets ærespris går til festivalens grunnlegger, båtbygger Leif Nilsen

Heder for fornyelse av Trebåtfestivalen

­ Vi ønsker å oppmuntre en videreføring av et eksperiment. I en omstilling og fornyelse av trebåtfestivalen, som det er all grunn til å tro vil lykkes – med en ny livskraftig form. Men det gjenstår å se. Tre har lagt hodet på blokken. Vi ønsker å hedre Tove Essnault, Søs Nysted og Ted Hansich.

For å se flere bilder, følg linkene til de andre artiklene fra Trebåtfestivalen.