Cockpiten.
Under dekk.
Tialpia har doble ror.
Noe helt nytt fra Frankrike

Noe helt nytt fra Frankrike

Franskmennene er kjent for sine båtbyggerkunster. Men hva i all verden er dette? Seilas har prøveseilt Ocqueteau Tilapia.

Publisert Sist oppdatert

Tilapia Ocueteau 6.50, er et helt nytt konsept i Norge. Båten har kun et rulle-storseil, med masten plassert helt forut, som om den var en genua. Masten er i carbon og veier kun 20 kilo. Båten er usedvanlig enkel å håndtere seilmessig,  ettersom det kun er å rulle seile inn og ut for hånd når man skal ut på tur. Det finnes kun en liten vinsj, som er plassert på styrbord side overfor cockpit. Seilet er imidlertid så lett å trekke ut at man i under de fleste forhold ikke vil ha bruk for vinsjen.

Skjøtefestet akterut

Spesielt for denne båten er at skjøtefestet er festet på et regulerbart tau på hekken, som flyttes fra den ene siden til den andre ettersom båten endrer kurs i forhold til vinden. På slør og lens fester man skjøtet så langt som mulig til lo side, mens det på kryss er optimalt å ha skjøtefestet mest mulig på midten. Dette er uvant i forhold til mer ordinære seilbåter  i denne størrelsen, som har skjøtepunktet nede i bunnen av cockpit eller i tilknytning til en vinsj som håndteres fra cockpit.

God fart

Den største overraskelsen er likevel farten og seilegenskapene. Ettersom denne typen båt er helt ny i Norge og vi aldri har sett noe lignende, var det vanskelig å forutsi noe om seilegenskapene. Det at båten har kun ett stort seil, og intet mer, gjorde at forventningene ikke var særlige høye til verken fart eller høyde. Men her ble vi overrasket. Den franske utfordreren seiler like høyt som de fleste andre båter i denne størrelsen, og gjør raskt rundt fem knop på kryss.

Rene linjer

Utseendemessig er Tilapia med sitt noe småfrekke skrog og «nakne» dekk en båt som vekker oppsikt i gjestehavnene. Den fremstår som stilfull og ren, ettersom den mangler både vant, store vinsjer og masser av tauverk, slik man er vant til fra andre båter. For nybegynnere som har lyst på en overnattingsbåt uten for mye å «snuble i» og som ikke krever store kunnskaper om seiling er derfor denne båten midt i blinken. Fraværet av noe å holde seg fast i på dekk og på hyttedekket  kan dog gjøre det til enutfordring å bevege seg på fordekket ved bølger og krening. Til gjengjeld har båten stor uteplass, perfekt for avslapping soling når det er stille på sjøen eller man ligger i havn. 

Èn stor kabin

Også under dekk skiller den franske nykommeren seg ut. Her finnes ingen form for skottvegger eller oppdelinger av kabiner. Fire romslige køyer, et lite pentry, og et spisebord som settes opp ved behov i et og samme rom gir mye luft og god oversikt. Portapotti-toalett skjules under forkøyene, og et lite kokeapparat, servant, samt en vanntank på 25 liter hører med til pentyren.

Spesifikasjoner Ocqueteau Tilapia

- Loa:7,20 m

- Lvl : 6.50 m

- Bredde : 2.55 m

- Dybde : 0.60 m

- Vekt : 1375 kg

- Motor: Inntil 10 Hk utenbords motor.

- Køyer : 4

- Dobbel kjøl

- Cocpitbord som kan demonteres og settes ned i salongen, mini-pentry og portopottitoalett.

Pris fra kr 249 900,-

Les mer om båten her  og les om flere båter på batguiden.no