SeaPros Live Chart er meget tydlige. Her har vi tegnet opp en rute og på ruta kan du lese hva slags vær det blir der når du kommer dit.
Med Grib-filer kan du få værmeldingen på kartet

Oppgradert navigasjonsprogram

SeaPro var tidlig ute med kartprogram for PC, og lanserer nå en ny versjon. Vi har sett på SeaPro 3000.

Publisert Sist oppdatert

SeaPro var det første navigasjonsprogrammet Seilas testet, og det var helt tilbake til 1995. Da var programmet i DOS og hadde en del begrensninger, men vi ble imponert over vektorkartene. Nå er teknologien på plass, og programmet har alle funksjonene man kan forvente. Det er en stolt Kjell Andresen fra Skagerak Marine Electronics som demonstrerer programpakken for oss.

Symbolbasert

Programvaren er proppfull av funksjoner, og bare en brøk del av disse vil nok bli benyttet av brukerne. De fleste funksjonene er delvis selvforklarende gjennom bruk av symboler. Å sette ut en rute er bare noen museklikk, men å få gleden av alle funksjoner krever egeninnsats og hyppig bruk.

Vær og AIS

SeaPro kommer i flere utgaver. Det finnes en regattaversjon, men den vi prøvde var standard utgave. En nyttig funksjon er å legge inn værinformasjonen fra Grib-filer som du kan laste ned fra internett. Om du legger inn en rute og har fersk grib-fil vil du se værprognosene dine på hvert veipunkt. Vår båt var ikke utstyrt med AIS mottager, men programmet har AIS funksjonen innebygd. Det gjør at du kan se skipstrafikken i kartbildet, hva skipene heter og dens kallesignal. Programmet kan også vise radarbildet om du har en moderne radar ombord.

Alle slags kart

En av SeaPros styrker er muligheten til å benytte seg av kart fra en rekke kartleverandører. Nytt er at du kan benytte deg av kart fra Navonics, men det krever at du har Navonics egen kortleser. Vi brukte Live Chart, SeaPros egne kart. De var helt oppdatert og meget oversiktlige.

    En artig, men kanskje ikke så viktig funksjon er å se bunnforholdene i 3D. Det krever en kraftig maskin med godt skjermkort. Havnebilder finnes ikke.

Programvare lås

SeaPro krever en programvare lås for å hindre piratkopiering. Den kan du få som USP pinne, PC-kort eller en klump på printerkabelen. Programmet har en konkurransedyktig pris, og koster 5000. I tillegg trenger du kart. Et kart over Norge koster 1500,- , og for hele Skandinavia 3590,-

Regattaversjon

SeaPro Race har flere funksjoner en standardutgaven. Den kan lage og oppdatere båtens polardagram, kan vise performace data i egne vinduer samt sende performance data til instrumenter på dekk. SeaPro snakker med B&G, Nexus (Silva), NKE og Tacktics. Race-utgaven koster 7900

Det finnes også en light versjon av SeaPro, den koster 1435,-