Systemet på demobenk hjemme hos Dag. Du ser TVen, PC-skjærmen, Radio og DVD-spiller, tastatur, Noen av B&G instrumentene og PCen.
Landmark 43 har fått stor oppmerksomhet fra alle land hvor IRC-reglen er populær. Båten vil koste runder 3 millioner.
Landmark 43 blir en båt som kombinerer regatta og cruising på en fornuftig måte. Båten vil få en rekke spennende løsninger som gjør det mulig.
Bildet viser Colorline i Drøbaksund i går kveld. Med AIS ser du nyttetrafikkenbåter med fart og kurs. Color Festival holder en kurs på 168 grader og holder en fart på 13,6 knop.
Programmet registrerer vinden om bord. Skjermbilde fra TwoStar 05.
Expedition med data fra TwoStar 2005 med strøm og vinddata.
H3000 fra B&G, ferske fra fabrikken. Det skal stå fire displayer med store sifre på masten.
PC-skjermen er vanntett, leses lett i sollys og har Touchscreen.
PCen er stasjonær og bruker lite strøm.
Claus og Dag med tegning av Landmark 43 som kommer til Norge i sommer.
Systemet på demobenk hjemme hos Dag.

Komplett elektronikkpakke

Kontorfunksjoner, regattafunksjoner, multimedia og underholdning. Dag Skarsgård har utviklet den ultimate elektronikkpakken som heller ikke sluker strøm.

Publisert Sist oppdatert

Expedition venter på sin Landmark 43 og ønsker at elektronikken ombord skal ha samme funksjonalitet som båten. Det siste og ypperste på regattabanen, men med muligheter til full cruising komfort. Dag Skarsgård utvikler systemet på vegne av Claus Landmark, og alle de første båtene vil få denne pakken ombord. Systemet er det første Seilas-redaksjonen har sett som integrerer de maritime funksjonene med underholdings- elektronikken. Systemet har på mange måter mer en Simrads Glassbridge som koster over 200.000,-

For regatta

Regattafunksjonaliteten er bygget opp rundt B&G nyeste H 3000-serie. Instrumentene i demonstrasjonspanelet til Dag Skarsgård er faktisk de første som gikk ut av produksjonsbåndet i England, og softwaren er enda ikke helt ferdig. Det er B&G som tar det meste av elektronikk budsjettet. Med autopilot koster pakken over 150 000,-. B&G er dyrt, men ble foretrukket fordi det har en teknologi som tilfredstiller kravene for. regattaseiling, kvalitet, responstid og kompabilitet med software.

Weaterrouting

Hjertet i systemet er programvaren Expedition. Det er en programvare som kan brukes til navigasjon, strategi og taktikk. Expedition ble valgt av de fleste Volvo Ocean Race- deltagerne. Expedition er faktisk ikke så veldig kostbart, det er billigere og bedre enn sine konkurenter i følge Expedition. Programmet koster ca 8000 kroner. Du må også kjøpe kart. C-map er best, og for 2000 kroner får du kart for Skagerrak og Kattegat. Weaterrouting er Expeditions viktigset funksjon. Den viser båtens raskeste vei mot mål basert på båtens polardiagram og værmelding. Expedition har også en rekke takstiske funksjoner som å vise lay-line, startfunksjoner med mer.

Missing Link

Det som gjør Dag Skarsgårds system genialt er de komponentene som han har fått utviklet selv. Han har skaffet en fantastisk skjerm som er utviklet for industrielt bruk. Den skal stå i cockpiten og har touchscreen funksjonalitet. Med fingertuppene har han full kontroll over Expeditions muligheter. Skjermen er transflektiv, det betyr at den reflekterer solyset bakfra og hjelper skjermen til å bli mer lesbar om dagen. Under dekk har han fått spesiallaget en PC som går på 12 volt. Den ser ut som en bilsteroforsterker. PCen vil bli montert skult. PCen har rikelig med utganger for dongler til kart, mobilt bredbånd med mer. Skjermen drar 30 watt og PCen 20 watt, det er mindre enn en vanlig bærbar utgave. Skjærmen koster rundt 20.000 og PCen 10.000,-

Underholdning

Til PCen er det koblet en TV. Den skal kunne vippes fra kartbordet til salongen. I regattamodus blir det en slave til kartprogrammet. I land en TV, en skjærm for å vise DVD filmer fra DVD spiller/brenneren som er koblet opp mot PCen, eller for iTunes for å spille mp3-sanger. Til underholdingspakkene er det også et Bose surround anlegg. Det har små, men kraftfulle høytalere som enkelt kan plasseres i båten. En DAB-radio hører også med anlegget hvor det meste kan styres fra en fjernkontroll. I cockpiten vil det være vanntette høytalere samt utgang til skikkelig store høytalere, noe Claus sannsynligvis vil få bruk for i Skagen. TVen går også på 12 volt og den kan du få for rundt 5.000. Bose koster, men bilsteroelektronikk med samme funksjonalitet kan du også få for rundt 5.000,-

Kontor om bord

PCen vil ha full funksjonalitet for kontorbruk også. Skarsgård har fått tak i et tastatur som er vanntett og kan rulles sammen. Dermed kan han skrive både over og under dekk. I PCen sitter det et 3G mobil kort og Wifi. Dermed er det høyhastighetsinternett i havner med trådløst lokalnettverk og internett noen nautiske mil gjennom mobiltelefonnettet.

Sikkerhet

Expedition fungerer også overraskende godt som navigasjonsprogram. Ombord i Lanmark 43 vil det også sitte en AIS-boks. Den viser kurs og fart til nyttetrafikk. Expedition viser også vind og strøm fra Grib-filer. Med all denne iformasjonen er det fint å ha kart fra C-map. Dette er vektoriserte kart hvor informasjonen ligger i lag. Med tasterykk kan du velge vekk den infomrasjonen du ønsker. En mulighet som mangler i Expedition er muligheten til å vise radarbilder.