Tilbehøret til den lille plotteren er stort.
Kartplotter for sjø og land
Edle Robsham
Kartplotter for sjø og land

Kartplotter for sjø og land

Markedets kanskje beste håndholdte GPS har blitt enda bedre.

Publisert Sist oppdatert

Edle Robsahm i Navy trakk frem Geonav 4C som en av de beste små håndholdte GPSer da hun fortalte oss om årets nyheter innen elektronikk i forbindelse med en reportasje i Seilas nr. 2 som er i salg nå. Hun fortalte videre at hun kjente flere seilere som brukte dette produktet som en personlig navigatør. I stede for å sette seg inn i forskjellige båters elektronikk og systemer mente disse seilerne at det var bedre å holde seg til en håndholdt GPS med plotter som de kunne ut og inn.

Stor skjerm

Fordelen med Geonav er den store og gode skjermen. Den har en oppløsning på 240 x 320 pixler og en størrelse på 3,5 tommer. Det er bedre enn kartplottere i 20 000 klassen hadde for bare noen år siden. GPSen har innbygget 12 kanals GPS antenne med WAAS/EGNOS. Plotteren er beregnet for kombibruk med både landbaserte kart og sjøkart. Driftstid er på 10 timer med innbygget batteri, men det følger med strømkabel til sigarettenner. Strømforbruket er 4W. Geonav 4 gipsy er vanntett og beregnet for røff behandling.

Rå kart

Det mest imponerende med den lille plotteren er mulighetene til å bruke Navionics Platium Land&Sea kart. Det er avanserte kart med 3D, og det krever så mye datakraft å vise slike kart at det bare blir anbefalt på avanserte plottere. Med disse kartene får du også bilder av havner i kartpakken.

    Kart og navigasjonsdata er lagret på Compact Flash minnebrikke. Dette gjør at det er tilnærmet ubegrenset plass til data på brikken, alt etter lagringskapasitet på brikke. Geonav 4 C har NMEA utgang og kan sende navigasjonsdata til for eks autopilot og andre navigasjonshjelpemidler. Geonav 4 C har også USB port som gir deg mulighet til å laste ned informasjon til og fra minnebrikken. Ved navigasjon så har en mange visningsbilder å velge mellom, som "runway", båtens/ bilens posisjon, nattmodus, "easy view" og flere informasjonsbilder. Ved navigasjon i bil så kan høyttaler tilkobles for  informasjon om vei valg.

Under 10.000

Geonav 4 Gipsy koster 6914,- uten kart. Med en kartbakke som dekker hele Norge med bil og båt koster den 8700. Da er det snakk om Gold-serien fra Navionics.

Geonav Gipsy med land/Platinum sea er veiledende Kr. 9.990,- inkl MVA. Den leveres da i pakke med Gipsy, kart, speaker for veinavigasjon, braketter for både land og sjøbruk, ladekabel, sugekoppfeste for bil, bæreveske, øreplugg med volumkontroll, sykkelbrakett, 220 volt adapter opplyser Finn Basteviken fra Sleipner Motor