Elan 31
Hallberg Rassy 31
Hunter 31
Bavaria 30
Oceanis 323
Dufour 31
Hallberg Rassy, best under dekk.
Seilas tester seilbåter rundt 31 fot
Båtene samlet i Åstol
Elan 31 er klart raskest

Seilas tester seilbåter rundt 31 fot

I samarbeid med svenske Båtnytt holder vi på med å teste seks seilbåter i en hyggelig prisklasse, og båtene er svært forskjellige. Med på testlaget er alt fra familieseilere til erfarne regattaseilere.

Publisert Sist oppdatert

Med på testen er Bavaria 30, Hunter 31, Elan 31, Oceanis 323, Hallberg Rassy 31 MK II, og Dufour 325. Testen foregår ved Åstol, en liten fiskehavn rett ved Marstrand. Der har vi ikke fått internett tilgang, men det får vi på restauranten vi skal spise som heter Salt & Sill og ligger på Klädesholmen.

Så langt har vinden vært lett, og fartsforskjellene mellom de testete båtene har vært store. Elan 31 er i en klasse for seg. Seiler ikke mye fortere enn Hallberg Rassy, Oceanis 323 og Dufouren, men har en høyde i en klasse for seg. Elan er også en helt annen båt en de andre so er mer tur orienterte. Elan er en sportscruiser.

Oceanis overrasker med seilegenskapene og holder følge med Dufouren som har en større genoa. Disse to båtene seiler ganske likt med Hallberg Rassy, men den svenske vil nok være sterkere i mer vind på kryss fordi den er stivere. De to andre har lenger vannlinje og vil kunne dra nytta av på slør. Hallberg Rassyen er egentlig en båt fra begynnelsen av 90 tallet, men har hele tiden blitt forbedret, og i fjor fikk den en mer moderne og lettere rigg.

Bavari 30 klarer ikke å holde følge med de andre båtene, det klarer heller ikke Hunter 31. Bavarian har rullestorseil uten spiler. Seilet er flatt med lite kraft. En dårlig kombinasjon i den lette vinden. Hunteren har heller ikke et seil som gir så mye fremdrift, og er den store taperen på seilegenskaper.

Under dekk

Alle elsker Hallberg Rassyen. Her er hver cm utnyttet, og har detaljer og finesser som imponerer, men så er prisklassen en annen. Dufouren og Oceanis er båtene med mest volum. Ocenanis har et bad som alle som bor i en gammel leielighet kan missunne. Hunteren er også stor underdekk, men stilen faller ikke helt i smak for hele testpanelet som er på 19 personer. Bavariaen er også godt likt, spesielt for dem som også ser på prislappen. Elanen seiler best, men et smalt forskip stjeler plassen under dekk. Båten er trang, spesielt i forpiggen, men fungerer bra for en liten familie.

En båt mangler

Hanse 315 står på programmet, men båten har ikke rukket frem til testen. Forehåpentlig vil den komme i morgen hvor vi vil forsette med prøveseilingene.

Testen vil komme i Seilas nr. 8 eller nummer 9.