«Vema» solgt til norske eiere

12 meteren «Vema 3» ble overtatt av nye norske eiere like før den skulle selges til utlandet.

Publisert Sist oppdatert

En av Johan Ankers mest berømte båter, 12 meter R-båten «Vema 3», har lenge vært til salgs. Det har vært arbeidet aktivt for å hindre at den vakre tolvmeteren skulle havne i utlandet der markedet for de klassiske meterbåtene er langt større enn her hjemme. Selgeren, Einar Nagell-Erichsen, søkte om eksporttillatelse, noe Riksantikvaren avslo. Likevel var det klart at en tysk interessent ville få kjøpe båten om ikke et norsk bud forelå innen en frist sent i juni måned.

Helt i ellevte time lyktes det en gruppe norske seilere å danne et sameie som kunne møte det tyske budet og dermed sikre at «Vema 3» forblir i norsk eie.

Like viktig som stavkirkene –Vi er alle sterkt opptatt av å ta godt vare på denne seilende kulturskatten som vi mener er vel så viktig som de norske stavkirkene. Derfor er vi glade for at det til slutt lyktes å hindre et salg til utlandet, sier Henrik Fleischer på vegne av sameiet. Med seg i sameiet har han Morten Bergesen, Wollert Hvide, Otto Jervell, Einar Chr. Lange, Odd Roar Lofterød, Felix Tschudi, Kim Wahl samt Tor Jørgen Dahl som har hatt eierinteresser i båten helt siden han og broren kjøpte den av skipsreder Sam Ugelstad i 1979.

«Vema 3» ble bygget hos Anker & Jensen i Asker i 1933 for den norsk-amerikanske skipsrederen Georg Unger Vetlesen. Han seilte båten i KNS’ 50 års jubileumsregatta samme år, men solgte den allerede etter tre år. Båten har senere hatt fem eiere før den nå overtas av sameiet. Nagell-Erichsen bekostet en meget omfattende restaurering av båten for noen år siden. «Vema 3» er derfor i dag en av de mest verdifulle klassiske 12-meterne i verden. I sommer har båten vært en av attraksjonene under de innledende seilasene foran America’s Cup i Valencia i Spania. De nye eierne tar også sikte på å ha «Vema 3» i Valencia under America’s Cup neste sommer.