Abbott Boats Inc. i ruiner

Abbotts livsverk i ruiner

Brannen som rammet Abbotts Boats Inc i Sarnia nær Toronto i Canada kan bety slutten for det velrennomerte verftet som slo seg opp på Solingens oppblomstring.

Publisert Sist oppdatert

Bill Abbott Jr. snakket til pressen utenfor det som inntil natt til sist søndag hadde vært en blomstrende arbeidsplass der blant annet Marianne Davis, tidligere With jobbet i mange år. Nå hadde han venskelig for å holde tårene tilbake, skuende utover ruinene etter det kjente verftet.

- Dette er svært tungt, sa han. - Hele familien er sønderknust. Jeg har hatt min arbeidsplass her hele livet, både som båtbygger og som seiler. Jeg kan ikke se hvordan Abbott Boats Inc. som har eksistert i mer enn 50 år skal kunne gjenoppstå fra asken. Alt som har gjort oss til det vi var blitt til er nå totalt ødelagt.

Det var natt til søndag at det oppsto brann i de lettantente lokalene. Selv om brannfolk kom raskt til og fikk slukket brannen var skadene omfattende. Abbott selv vil ikke kommentere om fabrikken var forsikret og har så langt ikke full oversikt over omfanget av tapene. Master, båter og former gikk med i brannen og Greg Olson fra Ontario Fire Marshall’s Office har beregnet skadene til mer enn $1 million.

Abbott selv har foreløpig ikke full oversikt over hvor mange båter som har gått tapt.

- Vi hadde sannsynligvis ti båter som var klare for utskipning, sier han.- Vi ventet på lastebilene som skulle hente dem. Det at min nye Soling til det kommende VM gikk tapt er kanskje det værste.

Abbott Boats har vært et landemerke i Sarnia siden Bill “Chief” Abbott Sr. startet båtbyggeri etter å ha mønstret av fra marinen etter annen verdenskrig. Da han gikk av var den sønnene Bill Jr. og Matt som overtok.

I løpet av den tiden verftet var i drift var Abbott Boats viden kjent for å lage de beste Soling- og Ynglingene. De to gangene Bill Abbott jr. representerte Canada i OL kom de fleste av konkurrentene også fra hans verft. Fra Solingen ble OL klasse i 1972 da Buddy Melges vant gull i en Abbott båt, har verftet hatt medaljevinnere i nesten alle OL, senest med Herman Horn Johannessen, Espen Stokkeland og Paul Davis' bronsemedalje i 2000.

Å gjenoppbygge bedriften ser nå ut til å være uaktuelt. - Vi er gone, sier Abbott jr. Det tar for lang til å bygge oss opp til igjen å være ledende i bransjen. LIkevel er han trygg på at hva det nå blir familien bestemmer seg for å gjøre, så vil det gå godt. - Vi er seilere som har fått en ugunstig vindkantring. Nå må vi sette oss ned å plotte inn en ny kurs, avslutter Bill Abbott jr.