Stem på årets skarpseiler

Hvilken er best: Corsair 970, Dehler 46, JPK 10.80 Mylius 15e25 eller Sunfast 3600

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDET: Testing av Jeanneau Sunfast 3600 med konstruktøren Daniel Andrieu under ypperlige forhold i La Rochelle i høst.

17. januar blir det kjent hvilke båter som får den prestisjefulle prisen som hvert år blir utgitt under Boot i Dusseldorf. I år er det fem priser: Familieturseilere, Luksuriøse turseiler, Skarpseilere, langturseilere og Spesielle seilbåter. Prisen blir gitt av journalister fra ledene seilbåtblader i Europa hvor Seilas er en av dem. Utvelgelsen starter i juni hvor journalistene foreslår båter. Disse båtene ble testet i Frankrike og Italia i høst.

Hva syns du?

Det blir mye diskusjon i juryrommet under nomineringen, og når vi plukker ut vinnerne. For gøy ønsker vi i Seilas å sjekke våre leseres mening opp mot hva vi fant ut etter å ha prøveseilt båtene. Denne avstemningen har ingen påvirkning på hvordan det endelige resultatet av juryarbeidet blir.

Corsair Cruze 970

Rask og relativt prisgunstig trimaran med sideskrog som kan vippes inn mot sideskroget for å redusere bredden. Båten byr på store seilopplevelser og en praktisk innredning. Båten har noen klønete løsninger og mangler litt på finish og styling.

JPK 10.80

JPK 10.80 er bygget på samme ide som suksessen JPK 10.10. Båten er konstruert for å vinne regattaer, tilpasset IRC. Båten har mye til felles med Sunfast 3600, men har litt lavere måletall, og litt mer familievennelig innredning. Tross for at båten er bredere enn J/111, veier skroget mindre.

Dehler 46

Storesøsteren til fjorårets vinner. Nyheten skuffer ikke, og Dehler leverer varene igjen. Volumet under dekk er godt utnyttet med mange smarte løsninger. Vi seilte en spekket båt med høy karbonmast som øker prisen mye. Standard versjon er prisgunstig, men vil ikke være like potent.

Mylius 50

En kul italiener med stor cockpit og en spesielle innredning. Den seiler som en drøm, og er en designbombe. Cockpiten er stor, men kunne gitt bedre beskyttelse. Båten passer Middalhavet godt.

Sun Fast 3600

En direkte konkurrent til JPK 10.80 og disse båtene seilte side om side fra Frankrike til Madeira. Sun Fast 3600 er hakket råere. Stivere, og høyere måletall. Båtens innredning er også mer tilpasset shorthand regatta.