Ed Dubois Design 380

Er dette Røkkes nye båt?

Uansett: Det er «sinnsyke» dimensjoner over Ed Dubois nye design.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: «Design 380» vil bli en enorm seilbåt. Illustrasjoner.: Dubois Naval Architects.

Det ble kjent på tampen av 2014 at Kjell Inge Røkke har solgt sin «Aglaia», den 66 meter lange Ed Dubois-designede massive sloop-riggede superyachten. Fra forskjellige kilder som Seilas kjenner til er den nye designen på 101 meter bestilt av en «eksisterende kunde» av det Lymington-baserte designkontoret. Om dette er den norske forretningsmannen vites ikke, men uansett er det verdt å legge merke til dimensjonene på den nye båten.

Ifølge designkontoret, som kaller den «Design 380», vil den bli 101 meter lang, masten vil rage 125 meter over vannflaten og i baugen er det plass til et mannskap på 22, fordelt over 18 lugarer. Båten vil få én eierlugar som strekker seg over hele båtens bredde på 15 meter, i tillegg er det planlagt fire gjestelugarer på hver seg 36 kvadratmeter dørkflate. Kjølen er seksten meter lang som gir en dypgående på 12,8 meter når kjølen er nedsenket, mens den skal komme inn i alle havner med mer enn fire meter dybde når kjølen er heist opp. Deplasementet blir på rundt 2000 tonn og den skal bygges i aluminium. Mast og rigg blir solid bygd i karbonfiber.

Solid jolle.

Ifølge nettsiden «The superyacht owner», som har snakket med designeren, skal 101-meteren inneholde massevis av leketøy. Blant annet skal den ha plass til to RIBer og en 16 (!) meter lang «jolle». Denne skal også være designet av Dubois og ser man på designkontorets nettside finner man denne som er i riktig størrelse.

Under dekk skal det også ha blitt satt av plass til en «beach club», en sykelugar, et treningstudio og to motorer som skal kunne yte 1677 kW, cirka 2248 hesterkrefter.

Bommen er hele 42 meter lang og for å gi et bilde av hvor høy masten er kan man tenke seg båten ligge i Oslo havn med Oslo rådhus to tårn i bakgrunnen. De er 63 og 66 meter høye. Ligger den ved siden av «Christan Radich» vil den gamle fullriggeren se svært liten ut med sin stortopp på fattige 37,7 meter. Også Oslo Plaza kommer til kort: selve bygningen er 117 meter høy, mens toppen befinner seg 122 meter over havet.

Man kan i samme slengen nevne noen brohøyder som blir rimelig uaktuelle for den fremtidige eieren: Øresundsbroen har fri seilingshøyde 57 meter og San Francsicos Golden Gate har et brodekke som er 67,1 m over vannflaten.

Ifølge nevnte kilder er det ikke kjent hvem som skal bygge båten, men den skal være ferdig i 2016.