Andungen

SKAPT UNDER KRIGEN: Andungen ble til under krigen og den første ble sjøsatt 25. juni i 1945. Henrik og Camilla Nore er i fint driv under NM i 2006.
GUTTEBÅT: Andungen ble skapt av gutter som en guttebåt. Denne trioen om bord i Andunge nr. 3 tidlig på 1960-tallet består av Erik Yggeseth til rors, Christian Bendixen, senere OL-kandidat i Flying Dutchman på fordekket og fremst i le, den senere ...
STOREFLU: Skjæret Storeflu utenfor Børsholmen ble etter hvert fast startplass for regattaer i Blakstad Seilforening.
MATTIS: Jan «Mattis» Mathiesen var mannen som startet det hele. Han var pådriveren til å stifte Blakstad Seilforening (nå Asker)og han var ildsjelen bak Andungen.
DYST: To viktige seilere for Andunge-klassen sitter til rors i hver sin båt en gang i 1960-årene. I nummer 28 Lasse Naumann og i 29 Stein Føyen.
SEILTUR: Seilturer har vært en viktig del av Andunge-miljøet. Å oppdage svenskekysten var spennende for blant annet Lars Paulgaard og Tom Koldre.
EKSPERIMENTER: Det ble mye prøving og feiling i takt med at seilerne tilegnet seg kunnskap om seiltrim. Fokkeskinnene om bord i Andungen AMBER har vært på vandring på dekket.
MODERNE SKROG: Med sitt plane undervannsskrog hadde Andungen en form som var forut for sin tid, og med nok vind kan båten faktisk plane. Cockpitens store bredde og rormannens plass langt frem gjør det mulig å ri båten. Valbjørg Mogen Stiansen og Pål ...
KLENODIER: En del tre-Andunger har forfalt og blitt borte, men andre, som nr. 33 til Lasse Naumann, er som klenodier å regne.
«ALLTID TØRR»: At Andungen alltid er tørr, er nok en sannhet med visse modifikasjoner.
SOS_0976_30592
FLAT I BUNNEN: En sammenligning av skroglinjen til Andungen og BB 11 viser hvor flat Andungen er i bunnen.
NM 2003: Mattis kunne som 83-åring med tilfredshet konstatere at klassen han hadde skapt 58 år tidligere fortsatt var levedyktig under NM i 2003. Mattis døde to år senere.
VETERAN: Andunge-klassens aller første toppseiler var Stein Føyen, som senere seilte sammen med kong Harald i en årrekke. Her sammen med sin kone, Hanne Tischbein i anledning Barkebille Cup i 1991.
ILDSJEL: En av Andunge-klassens aller fremste ildsjeler har vært og er Lasse Naumann. Han vant sitt første Andunge-mesterskap i 1967 og tok sin foreløpig siste NM-medalje i 2014 sammen med Anders Øy Sand.
Amber_N31_soloseilas_30606
Andunge_Ri_30607

Blakstadsnekka

Andungen ble skapt under krigen av en gjeng gutter med en genuin seilinteresse og et ukuelig pågangsmot.

Publisert Sist oppdatert

To dager etter at St. Hans-natten hadde blitt til dag i 1945, ble Norges første Andunge sjøsatt ved historiske Anker & Jensens verft i Vollen i Asker. Egentlig skulle det ha skjedd tidligere, men feiringen av freden som var et faktum 8. mai, var tross alt viktigere enn at en ny båt og en helt ny båttype skulle sjøsettes. Flaggprydet gled skroget med de spisse endene ut i vannet til jubel og klapp fra medlemmer i Blakstad Seilforening – og en håndfull andre fremmøtte som hadde tatt veien ned til slippen i Vollen.

– Jeg tror den vil seile ypperlig, sa båtbyggeren og konstruktøren Christian Jensen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER