Søk i arkivet

Debut under ARC-seilasenRegattabåt for charter

Charterselskap fant ikke gode nok båter på markedet og startet eget verft. Nå seiler første båt.

CHARTER: More 55 får fem lugarer og om benkene i salongen også brukes kan det overnatte opp til 14 personer om bord.

More Sailing er et svensk charterselskap som har startet eget verft i Kroatia. More 55 er første modell. Båten er spesiallaget for sporty seiling i Karibia og i Middelhavet. Nå seiler båten, og den første skikkelige prøven blir over Atlanterhavet. Båten skal delta i ARC som starter 22. november. 

Liten flåte

På verftet i Split skal det bygges i første omgang ti like båter. Ideen er å ha en flåte med like båter som kan konkurrere mot hverandre, både over havet, og i regattaer i Karibia og i Middelhavet. Båten har et racingskrog, men innredning for charter. Skroget blir vakuumstøpt som gir et bedre vekt-styrkeforhold. Med lave timepriser i Kroatia blir også prisen oppsiktsvekkende lav. 

Unikt konsept

Paret Einar Halldin och Malin Stom driver More Sailing, og har i dag 45 båter i sin flåte. De har deltatt med charterbåter to ganger tidligere i ARC, og opplevd flere svakheter med de typisk charterbåtene på en slik tur, men også at båter i en høyere prisklasse ikke er tilpasset seiling med mange om bord. 

RASK: More 55 er en charterbåt, men har et skrog som en regattabåt. Båtens data ligger ikke langt unna Xp 55.

More 55 har fem lugarer, samt en skipperlugar i skarpen. Det gjør det mulig å seile med 10-11 personer om bord. 

– Å delta ti like båter i samme arrangement vil gi en unik opplevelse, enten om det er over Atlanterhavet, i Karibia eller i Middelhavet, fortalte Malin Stom tidligere i år. 

Båtene skal skipes hjem fra Karibia etter sesongen. Det sparer tid og kostnader. 

Rask og billig

More 55 koster 355 000 med full utrustning for havseilas og charter. Det er på samme nivå som en utrustet båt fra de franske eller tyske lavprisverftene, men den nye charterbåter er mer avansert bygget og har en kjøl av bly. 

Sammenlignet med Xp55 er More 55 lettere, men har også mindre vekt i kjølen. Seilarealet er også litt mindre enn 55-foteren fra X-Yachts. 

More 55 er tegnet av Cossutti Yacht Design som også har tegnet Italia 13.98 som ble kåret til Årets Båt i Europa 2013. Maurizio Cossutti er ekspert på ORCi og har også optimalisert eksisterende båter for reglen. 

 

 

 

 Kommentarer

MORE 55

LOA: 16,70 meter

Skroglengde: 16,00 meter

Vannlinje: 14,90 meter

Bredde: 5,0 meter

Dybde: 2,7 meter

Vekt: 14 500 kilo

Ballast: 5 900 kilo

Motor: Yanmar 110hp

Vann: 650 liter

Diesel:550 liter

Storseil: 88,9 kvm

Forseil (105%): 80,15 kvm

Gennaker: 220 kvm

Køyer: 14 (10+2+2)

Lugarer: 5+1

Toaletter: 3+1

Pris: 355 000 euro

 

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen