NY teknologi

GRÅTT: GLP-laget får seilet til å se tidsriktig ut.
NYTT: Epex GLP er et tradisjonelt membranseil med en ny type beskyttelseslag.

Seil som tåler mer

Elvstrøm Sails hevder de nå kan levere seil som både er smidige, solide og formstabile.

Publisert Sist oppdatert

Å velge seil er komplisert. Valget blir alltid et kompromiss. Mye penger hjelper selvfølgelig.

Frem til 1980-tallet var seilvalg enkelt. Da var det vevet polyesterduk som var valget. Så kom mylar og Kevlar som gjorde duken langt mer strekkfast, men holdbarheten ble redusert.

Frem til nå har membranseil vært toppvalget. Slike seil er produsert ved å lime strekkfaste fiber mellom to tynne filmlag. Det gir svært formstabile og lette seil. Ulempen er at slike seil er skjøre. Seilene tar skade av å blafre, og de liker heller ikke sol.

GLP: Beskyttelseslaget består av fiber som er tilfeldig lagt. Det kan leveres i lys eller mørk grå. Seilet får et utseende som kan minne om North 3Di.
FILAMENT: Nærbilde av GLP. Det tynne laget av fiber gir lavere vekt, og gjør seilet smidigere enn tafetta.

Beskyttelse

En god løsning for stabile turseil er å legge på en tynn vevet duk, Taffeta, på utsiden av membranseilet. Det gjør seilet mer solid, men også tyngre og dyrere.

Elvstrøm Sails i Danmark har sammen med Dimesion Polyant utviklet et nytt beskyttelseslag som de mener erstatter Taffeta. Epex GLP er et membranseil med beskyttelse som skal være lettere og smidigere enn membranseil med Taffatta. Løsningen kan derfor være et godt valg for seilere som ønsker formstabile seil med god holdbarhet.

3DI: I Volvo Ocean Race bruker fem av seks båter North Sails 3Di. Snakk om solid testbenk.
TYNT: North 3DI-seilene er bygd opp av syltynne lag fiber som klistres sammen. Fibrene kan bestå av ulike kvaliteter, avhenging av bruksområdet.

«Filament»

Det tynne og lette beskyttelseslaget er fiber som ligger tilfeldig uten å være vevet. Ordet som blir brukt er «filament», og er det samme ordet som North Sails bruker på sin 3Di-teknologi. Fiberne i GLP skal være polyester. 

Foruten lavere vekt og bedre smidighet vil heller ikke GLP tiltrekke seg vann som taffeta.

Mye nytt

Elvstrøm Sails lanserer en spennende løsning, men det finnes også andre valg. North Sails har hatt stor suksess med sin 3Di-teknologi. Der er hele seilet bygd opp uten bruk av film. Seilet bygges opp som et båtskrog, og flere lag med «filament» brukes der kreftene er store. North Sails bygger sine 3Di-seil av UHMWPE (Dyneema) og karbonfiber. 3Di-teknologien fra North er i en høy prisklasse, men holdbarheten skal være god.

One Sails i Italia har utviklet en tilsvarende løsning de kaller 4T Forte. Det er et membranseil uten film.

Dimesion Polyant produserer også en duk som heter HydraNet. Det er en duk som er vevet med polyester og UHMWPE. Seilet oppleves som et Dacron-seil, men er langt mer formstabilt.