VHF: De aller fleste av dagens håndholdte VHF-er er godt beskyttet mot støv og vann. Typisk har de en IP-klasse IP67, noe også denne modellen fra Standard Horizon har.
LANDSTRØM: Alle skjøtekontakter, støpsler og kabler som brukes i forbindelse med landstrømanlegg skal ha IP44. Utstyr som er bergegnet for bruk innomhus har lavere IP-klasse og må ikke benyttes i båt.
BATTERILADER: Graden av vanntetthet kan variere i forhold til hvordan apparatet er montert. DEFAs batteriladere har IP67 om de er montert med tilslutningsledningene nedover og IP44 om den er montert med ledningene oppover.
STØV- OG VANNTETT: Noen produkter er omtalt som støv- og vanntett ? som dette kameraet fra Pentax. Det har da høyeste grad av støvtetthet og tåler også varig opphold under vann.
LOPOLIGHT: Noen produsenter legger et pluss-tegn til for å illustrere at dette virkelig er vanntette saker. Dette er tilfellet med blant annet Lopolight som angir IP-klassen til sine førsteklasses lanterner til å være 68+. Hvilket skulle bety at de ...
OVERALT: Det er ikke bare i båten vi møter begrepet IP-klasse. Vi ser det overalt også hjemme. For eksempel er ovner merket med IP-klasse.
VANNTETTE MOBILER: Om man er mye i seilbåt, kan det komme godt med å ha en mobiltelefon med høy IP-klasse. Utvalget vanntette mobiltelefoner er blitt bra, også når det gjelder smarttelefoner ? noen er helt oppe i IP68. Den relativt nye Sony Xperia ...

Holder utstyret vann?

Når du skal handle båtutstyr med elektronikk, blir du møtt med begrepet IP-klasse. De fleste vet at dette har noe med hvor vanntett produktet er, men hva forteller egentlig IP-tallet?

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare når det gjelder båtutstyr, det er snakk om IP-klasser. Det kan gjelde mobiltelefoner, fotoutstyr, bærbare datamaskiner, elektrisk utstyr – og mye mer. Baderommet hjemme er for eksempel inndelt i IP-soner. Det innebærer at om du setter opp en lampe nær dusjen, skal den ha høyere grad av vanntetthet enn om du setter den opp på steder som ikke er utsatt for fuktighet.

Typisk i en båt kan være at en bærbar VHF har høyere IP-klasse enn en stasjonær VHF. Den bærbare skal man gjerne ha med overalt, mens den fastmonterte ikke i like stor grad utsettes for regn og sjøsprøyt.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER