Søk i arkivet

IMOCA: Yann Elies seilte med North 3Di forseil og Incidence DFI forseil.
IMOCA: Yann Elies seilte med North 3Di forseil og Incidence DFI forseil.

Ny teknologiSkal bli nummer en igjen

Incidence Sails satser høyt, og lanserer ny teknologi på messen i Paris som åpner i morgen.

TESTET: Wally «Genie of the Lamp» har brukt Incidence DFI denne sesongen.
TESTET: Wally «Genie of the Lamp» har brukt Incidence DFI denne sesongen.
Gilles Martin-Raget - www.martin-raget.com

– Vi skal igjen bli nummer en i offshore seiling, skriver Incidence Sails i en pressemelding. Seilloftet fjerner en «S» i navnet og bytter fra Incidences Sails til Incidence Sails. Den nye logoen og det nye navnet er et steg mot en internasjonal satsning.

Mistet kunder

Incidence Sails var ledende i det franske seilmiljøet helt til North Sails lanserte 3Di kvaliteten for noen år siden. «Spindrift», som nå forsøker å sette ny rekord rundt jorda, bruker North Sail. Det gjør også Francois Gabart som vant Vende Globe for tre år siden.

3Di-teknologien til North har vist seg å være svart robust, noe som er viktig når båtene skal seile rundt jorda.

Men selv 3Di varer ikke evig. Denne uken gikk «Brunel» som første båt i mål i ARC. Den seilte inn med tredje rev i storseilet. Ett døgn tidligere spjæret seilet fra lik til lik, men så var det også blitt brukt under hele Volvo Ocean Race, samt under mange døgn siden.

Ny teknologi

For å ta igjen det tapte har Incidence Sails bygget opp et nytt team, og utviklet en helt ny teknologi. Incidence DFI skal være redningen. Den nye seilteknologien er utviklet av seilloftet selv, og kun på to år.  De behersker nå alt fra utviklingen av teknologien bak seilene, design og produksjon.

DFi-teknologien blir beskrevet som filament membranseil. De skal være lettere, mer formstabile og mer robuste enn tidligere teknologier.

DFI: Tynne flate bånd av fiber blir langt i lange lengder, limt sammen, og pakket inn med en kjemisk binding.
DFI: Tynne flate bånd av fiber blir langt i lange lengder, limt sammen, og pakket inn med en kjemisk binding.

Filament er tynne fibertråder som ligger flatt, men alle fiber i samme retning. Fordelen er at hver eneste tråd er med på å gi seilet styrke og stabilitet. Også North Sails er bygget opp av filamenter. Seilet blir bygget opp helt uten bruk av film, eller tafetta.

 Incidence Sails legger lange filamentbånd etter hvor det er mest krefter i seilet. Disse båndene er impregnert av lim. Fiberne blir presset sammen av vakuum og herder med varme. Hele konstruksjonen blir sa kapslet inn mellom lag av plast.

Alt i bruk

Incidence DFI har alt funnet veien til IMOCA60-miljøet. Queguiner-Leucémie Espoir med Yann Eliès som skipper hadde et slikt storseil under Transat Jacques Vabre og ble nummer tre.

– Jeg er veldig fornøyd med storseilet. Særlig seilets lave vekt og formstabiliet, uttaler Yann Eliès i pressemelding fra seilloftet.

Også Michel Desjoyeaux og Paul Meilhat på «SMA» brukte DFI. Båten matte bryte på grunn av skader, men Desjoyeaux var fornøyd med seilene. Særlig i bølger var teknologien til stor fordel.

Også for tur

Incidence Sails har fem i Frankrike loft med til sammen 8800 kvm gulvflate. De har 125 ansatte og omsatte i fjor for 12 millioner euro. Merittlisten er meget lang i følge pressemeldingen.

Loftet har utviklet ny programvare, nye maskiner og har satt opp en testlab. Variasjoner av DFI vil være egnet for turseiling, og for store sløreseil.

 

Elvstrøm utvikler også ny teknologi. Les: Seil som tåler mer

 

3DI: I Volvo Ocean Race bruker fem av seks båter North Sails 3Di. Snakk om solid testbenk.

Seilene blir mer holdbare

Les artiklen fra Seilas om ny seilteknologi. Fordeler og ulemoer med ulike fibertyper. 

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen