Andre verdenskrig

DRONNINGEN: I havnen ved Dronningen lå det mange fristelser for tyskerne etter at de inntok landet, men de møtte motstand hos havnekaptein Gåseide da de ville forsyne seg.
FIGARO: 12-meteren «Figaro» havnet i klørne til til den tyske admiralen Raeder.
IOD: IOD-båtene «Thalatta» og «Spurven» seilte regatta i Oslofjorden i 1939. Under krigen ble flere IOD-er beslaglagt av tyskerne.
MAGDA XIII: Der Herr Reichskommissar Terboven sikret seg 15-meteren «Rollo» (før og nå«Magda XIII»), som var landets største og fineste båt da krigen brøt ut. Båten var også en av de siste Johan Anker tegnet og fikk bygd.
SIRA: Kongens 8 mR «Sira» var en av de første båtene som ble tatt av tyskerne i 1941. Den kom noenlunde velberget fra tyskernes manglende sjømannskap.  Her fra en av regattaene på Hankø etter krigen.  

Da tyskerne røvet båtene våre

De norske meterbåtene som lå i havnene da tyskerne inntok landet, ble det fristende å beslaglegge. Mange båter ble på den måten tyskernes lystbåter.

Publisert Sist oppdatert

Da tyskerne tok landet 9. april 1940, oppdaget de fort hvor fint alt lå til rette for båtliv i Norges fjorder og kystfarvann. De fleste store lystbåtene, både seil og motor, lå i vinteropplag under tak den gangen. Om sommeren var de gjerne fortøyd i båtforeningenes havner. For tyskerne var det derfor enkelt å velge de båtene de syntes var finest, på samme måte som de fritt forsynte seg av den privateide norske bilparken.

Den kjente seileren og forfatteren, Halfdan Hansen, skrev en lengre rapport om hvordan tyskerne tok seg til rette i havnen på Dronningen i Seilas nr. 1 i 1946. «Da tyskerne røvet båtene våre» var overskriften, og ingressen som fulgte var: «Hvorledes undertrykkerne skaffet seg private fornøyelser ved å beslaglegge og skjende vår lystflåte under løgnaktige påskudd.»

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER