BESTE SIDE: Alle trebåtene i havnen på Blommenholm viste seg fra sin beste side under «Zafons» 100-års markering. «Zafon» ligger fremst i bildet.
SPINNAKER: «Zafon» seiler med spinnaker under Hurum trebåtfestival. Familien Five er klar på at selv om båten er gammel, er det ikke noe morsomt med mindre seilene er av topp kvalitet.
RØIK III: Båten fotografert som «Røik III» på 1930-tallet.
SØSTER: Pål Fives søster, Mona, står til rors i «Zafon» i det Pål tror må være cirka 1968-69.
NYFORELSKET: Arne og Solfrid Five poserer nyforelskede om bord i «Zafon» på begynnelsen av 1960-tallet. Familiens historie med båten begynte da Arne og Solfrid kjøpte den ut fra et sameie i 1962.
BANKER PÅ DØRA: Ulrik Five (16) har alltid hjulpet faren i havnen og vært på båtferier. Nå er han neste mann i rekken, som «banker på døra» for å få låne familiebåten.
GLADE KARER: Pål og sønnen Oscar (23), drar ofte på turer sammen. I 2015 seilte Oscar «Zafon» alene på en nattseilas over til Skagen.
SKIKKET: Pål og Inger Siv koser seg i cockpit foran lag på lag med lakk. Pål forteller at Inger Siv er et særdeles skikkelig mannskap. Hun får æren for hvor ryddig og ordentlig det er blitt om bord.
PÅ 1930-TALLET: Familien Mostad hadde alltid med to gaster på ferieturene. Det var hyggelige karer som nærmest ble en del av familien.
TIL RORS: Ludvig Mostad sitter, mens hans svigerfar, Petter Magnus Carlmark, står til rors.
FISKETUR: Familien Mostad med venner er ute på fisketur med båten. Legg merke til hvor lang bommen en gang var. Slik er den ikke lenger, og Pål har gjort en rekke oppgraderinger gjennom årene.

Hundre år med lidenskap

«Zafon» har vært en av fjordens flotteste båter i mer enn en mannsalder. Tusenvis av timer har gått med på å få gammel teak til å skinne enda litt mer for hver sesong som er gått. I år feires skutas 100-års jubileum, og «Zafon» er blankere enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Han rusler mellom teltene i Blommenholm båthavn. En iskald februar-bris treffer det grålige håret og fortsetter videre sørover. Kroppen er stiv og prolapsen er blitt god butikk for den lokale kiropraktoren. Noen tiår med båtpuss gjør noe med deg. Kroppen blir utslitt, men du lærer å sette pris på noe som varer. Noe man kan få til å skinne til evig tid om man ønsker det nok.

Pål Five har gått kommet frem til båtteltet til «Zafon» etter rusleturen fra brakka med verktøy og kaffe fra gamle vannkanner. Han titter inn på et nedslipt skrog. Uendelige timer med sparkel, lakk, puss og svette gjenstår. Han smiler og ser for seg hvordan sola skal danse over fem lag med lakk mens han runder Færder om et par måneder. For familien Five blir det ikke bedre enn dette.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER