Gamle båter versus nye

ULIK BRUK: Du kan gå på brygga og under deg over hvilken båt som er best egnet til din bruk? Skal du seile på langtur, tyder mye erfaring på at problemene du møter er av enklere karakter enn i de du møter i en ny båt.
STORE PÅKJENNINGER: Båter som benyttes på langtur blir utsatt for store og vedvarende påkjenninger, og alle båter er ikke bygd for det. Men er produsentene flinke nok til å si det?
KOMPLISERT: Båter blir stadig utstyrt med flere tekniske innretninger som skal ha til hensikt å bedre komforten, men de er også en kilde til en økende grad av problemer.
BYGGEKVALITET: Båter skal produseres enkelt og rimelig for å være konkurransedyktig i et prismessig marked. Det kan i noen tilflerre gå ut over strukturell sikkerhet.
IKKE ALLTID MORSOMT: Vi er på sjøen for å ha det fint, men om utstyret ikke virker – noen de fleste forventer av en ny båt – blir det ikke morsomt – snarere tvert imot.
BRUK: Langt de fleste og vanligste båtene som er til salgs, er i praksis bygd for godværsseiling i beskyttet farvann. Likevel har de CE-standarden A og skal tåle ekstreme påkjenninger på havet. Men gjør de det?
CE-MERKET: Har dette merket egentlig gitt oss bedre båter?
THURØ 33: Denne båten kostet like mye som en enebolig da den var ny i 1970-årene, men er like god etter 40 år.

Ulik levetid og ulike problemer

Tror du at du sikrer deg mot tekniske problemer ved å kjøpe en ny båt? Da må du tro om igjen. Som med mye annet utstyr blir kompleksiteten større og kvaliteten mer marginal. Resultatet er mer trøbbel.

Publisert Sist oppdatert

Ideen til denne artikkelen har modnet over mange år, men den fikk for alvor substans da jeg selv kjøpte en eldre, 45 fots seilbåt til langtur i 2012. Gjennom de følgende årene gjorde jeg selvfølgelig egne erfaringer med tekniske problemer, vedlikeholdsbehov, byggekvalitet og så videre, men jeg snakket også mye med andre seilere som hadde kjøpt seg andre typer båter. Noen av disse båtene var helt nye, andre var veldig gamle, men de fleste lå et sted imellom disse to ytterpunktene.

Det skjer for alle

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER