Beneteau Oceanis 40

REGATTA: Frode Hofseth har brukt sin Oceanis 40 både for tur og regatta, og seilt forbi det meste.
REV: Frode Hofseth brukte båten på værutsatte Nord-Vestlandet.

Aktuell bruktbåt: – Bedre enn sitt rykte

Oceanis 40 seiler også bra i mye vind, hevder båteier.

Publisert Sist oppdatert
SEIL: Frode Hofseth utstyrte sin Oceanis 40 med gode seil.

Frode Hofseth fra Ulsteinvik er ikke enig i beskrivelsen av Beneteau Oceanis 40 som kommer frem i bruktbåtartikkelen i SEILmagasinet nummer 1-2019. I artikkelen har journalist Dag Ahlgren lest igjennom gamle tester av båten uført av SEILmagasinet og Seilas, og sammenlignet testresultatet med erfaringer fra båteiere av denne typen.

I saken kommer det frem at båten har mye avdrift og er rank i kraftig vind. Det er noe som både kommer frem i tester, og blir bekreftet av båteiere. Dette er noe Frode Hofseth ikke er enig i. Han har hatt en slik båt fra 2007 til 2017.

LES: Oceanis 40: Brukt eleganse

Seiler fra det meste

– Vår båt har vi brukt mykje både som turbåt, men også mykje i klubbregatta og regionale regattaer. Erfaringa er at båten seiler absolutt best i frisk vind. På kryss i mykje vind er det få båtar som når kryssmerket før denne. Frå 7–8 meter per sekund og oppover spis den god høgde og held god fart. Båtar som vi har seilt mykje mot er Hanse 400, Bavaria 40 Cruiser og Dufour 405GL. Alle desse blir tukta på krysslegga. Sjølv Hanse 470 og Bavaria 42 Match har til tider slitt med å skape avstand på kryss i bra vind. Vil på ingen måte påstå at det fantes så mykje flinkare seilkyndige om bord i vår båt, nei båten bit godt frå seg i mykje vind – punktum, skriver Hofseth til SEILmagasinet.

Seil er avgjørende

– Seil er viktig. På vår båt var det rullemast, men med Elvstrøm Epex storseil og ein bra genoa frå Quantum så fungerte dette meget bra. Vi var meget godt fornøgd med båten, både med det praktiske som turbåt - men også seilegenskapane synes vi godt om. Utifrå stykket om båten fekk eg inntrykk av ei flytande campingvogn, men med berre nogenlunde seileegenskaper. Det opplever eg ikkje stemmer, så måtte liksom få det ut, skriver Hofseth.

I SEILmagasinet 2-2019 som nå er i trykk, tar vi for oss Bavaria 38AC. Du finner vår test fra 2003 her. 

OPPSLAG: Beneteau Oceanis 40 var bruktbåten vi presenterte i SEILmagasinet 1-2019.